Remington New Model Army Revolver, #102192

Pris:
34 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Remington New Model Army Revolver med serienummer 102192. Tillverkad i oktober månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

En av de 106 000 exemplar som såldes på kontraktsbasis direkt från Remington till United States Ordnance Department under det amerikanska inbördeskriget.

Modellen som är välkänd i dessa sammanhang och var den näst mest levererade revolvern sett till antalet till amerikanska kavallerister har en piplängd på 8". Trumman rymmer som bekant sex skott i kaliber .44" och revolvern skjuts endast Single-Action. En krigsveteran och västern-legend.

I det här fallet ett nummeriktigt exemplar med välbevarad finish.

Pipan är märkt med den treradig pipadressen innefattande orden NEW MODEL. De tre raderna är tydligt läsbara ännu idag. Mynningen är mycket fin med bevarad skärpa. Kanterna är överlag mycket skarpa på revolvern. Den oktagonala pipan som är 8" lång har släta ytor och saknar helt slagmärken. Märkt på undersidan med serienumret 102192. Vänster sida pipan är märkt med D och höger sida är märkt med W upp och ned. Stommen är likaså slät och saknar helt skador eller slagmärken, inte ens invid trumaxelns fingergrepp. Märkt med R, H och W. Hanen som egentligen är fin med tydlig flamhärdning bevarad, har en lagning som är väl utförd, där sporren har brustit (vanligt), sannolikt en tapp-skada. Varbygeln är i fint skick, inget att anmärka på och är märkt med serienummer och ett D. Laddarmen som är den ursprungliga att döma av patina, kulör och passform är märkt med R vilket i typsnitt matchar stommens R. Upphak och korn på pipan är original och sitter perfekt.
De vackra kolvsidorna i mörknad amerikansk valnöt har utsökt passform och bär ärlig patina av ett liv i vilda-västern. Vid ett tillfälle har man varit tvungen att använda revolvern som tillhygge för att slå till en spik med rund skalle, vilket lämnat två kännbara slagmärken på vänster sida nära skruvskallen.
Kartusch på vänster sida nedtill av O. W. Ainsworth, arméinspektör. Insidan av kolvsidorna har synlig märkning i blyerts för serienumret.

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska och matningen känns så där krispig som man förväntar sig av en revolver i det här skicket. Låser nära på stumt i helspänn med ytterst lite, knappt kännbar rörelse i rotationsriktningen. Moderna nipplar sitter monterade och loppet är i ett fantastiskt skick. Mycket skarp räffling som går att rengöra ännu bättre. Trummans kammare är i ett lite utmärkt skick, släta och fina med en slät botten, helt utan spår av pitting. Spelet mellan trumma och pipa ligger på precis knappt 0,15 mm.

Ett samlarex av rang! En revolver för den som vill ha en veteran i fint originalskick, som är till synes helt redo för skjutbanan. Direkt från USA och utan tidigare ägare i Sverige.