Remington New Model Army Revolver, #111897

Pris:
20 446,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 30/9

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 111897. Tillverkad i november år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

Modellen producerades i cirka 122 000 exemplar totalt, varav 106 000 exemplar fick militära märkningar och såldes direkt till United States Ordnance Department.

Modellen har en piplängd på 8" och en trumma som rymmer sex skott i kaliber .44". Single-action.

Blånerade med flamhärdad hane. Kolvsidor av oljad amerikansk valnöt. Varbygel av mässing, lämnad utan finish på militära exemplar.

Exemplaret med serienummer 111897 har Fläckvis pitting, mer på stommen än resten. Den har fått "nya" kolvsidor av horn som är väldigt blanka. Varbygeln och trumman har andra serienummer men har antagligen följt revolvern väldigt länge. Varbygeln kommer möjligen från ett civilt exemplar då den saknar kontrollbokstav. Trumman har militära kontrollbokstäver så den kommer från ett annat militärt exemplar. Patinan stämmer väl överens med resten.

Serienummer 111897 går ej att spåra. Den kom möjligen ut sent i kriget men har antagligen inte sett så mycket "action" under inbördeskriget. New Model Army producerade till och med mars månad år 1865, två månader innan inbördeskriget formellt var över. New Model Army hade en kortare karriär i diverse mindre indiankrig som pågick under och strax efter inbördeskriget.

Skarpa kanter överlag, ej så väldigt putsad som vissa exemplar, patinan är bevarad. Noga genomgången. God spänst i fjädrar och matningen fungerar felfritt. Låser närmast helt stumt i helspänn och linjeringen kammare-lopp är god. Nya nipplar monterade, som är tillverkade efter original förlaga. Spel mellan pipa och trumma ligger på 0,10 mm, som de var när de var nya. Loppet är väldigt fint, blanka skarpa räfflor och mycket bättre än man förväntar sig av utsidan. Denna revolver har sannolikt fått merparten av sin patina av fuktig förvaring.

Ett trevligt exemplar för skytten. Den har förstås sitt värde som samlarobjekt från amerikanska inbördeskriget också.