Remington New Model Army Revolver, #140141

Pris:
26 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 140141. Tillverkad i februari månad år 1865 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

En av de 106 000 exemplar sålda på kontrakt till Nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget. Ovanpå pipan finner vi en treradig pipadress med orden NEW MODEL väl synliga ännu idag. Subinspector kontrollbokstäverna G, J och K syns tydligt på laddarm, pipa, varbygel, stomme, trumma och kolvsidor.

8" piplängd, trumma för sex skott i kaliber .44". Denna häst-revolver från inbördeskrigets slut har sannolikt fortsatt sin tjänstgöring efter kriget i de många indiankrigen. Dessa fina revolvrar som var över efter kriget (denna är sent tillverkad) användes ofta vid fronten av vad som var det civiliserade USA. De tjänstgjorde militärt i de många kampanjer mot ursprungsbefolkningar som var i vägen för utvecklingen och ofta hotade nybyggarna, vilket var förståeligt eftersom nybyggarn hotade deras hela värld.

Men att den här typen av vapen specifikt användes var ofta för att tillgången till ammunition så långt från civiliserade trakter kunde vara problematiskt, men med en slåglåsrevolver kunde man lättar ordna med ammunition själv ute i fält genom att gjuta kulor.

Exemplaret #140141 har en tydlig, fin nummerriktighet. Den har en trumma som inte stämplats med nummer men som med all sannolikhet har följt revolvern åt mycket länge, om det nu inte är den ursprungliga. Vänster kolvsida har en mindre lagning vid främre tån. Revolvern täcks idag av en jämn patina av nålstickspitting som är ytlig, den syns men känns inte. Man har också gjort en rengöring i relativ närtid som har gjort att revolvern idag har en snygg jämn och ljus patina. Den kommer att bli något brunare igen inom några år.

Mekaniskt gott skick. Nipplar av senare tillverkning sitter i trumman. Loppet har fin räffling med en handfull partier av ytlig pitting men är mestadels blankt. Spel mellan trumma och pipa är 0,30 mm och pipan linjerar mycket fint med kamrarna i trumman.

Revolvern passar bra både för samling och skytte.