Remington New Model Army Revolver, #15122

Pris:
24 107,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Publicerad 1/6 -19

NRA: Very Good


Remington New Model Army Revolver med serienummer 15122. Tillverkad av E. Remington & Sons i mars månad år 1863 i Ilion, New York State. Exemplaret är del av ett tidigt kontrakt mellan United States Ordnance Department och E. Remington & Sons om revolvrar för kavalleriet. Just exemplaret #15122 användes av 4th Wisconsin Volunteer Cavalry, Company K under amerikanska inbördeskriget. För den som vill djupdyka i det ämnet finns det lite information på den här sidan: http://www.4thwisconsin.com. 

Revolverns märkningar: Pipadress av New Model typ men endast i två rader, ordet New Model syns inte till, troligtvis för att det är en övergångsmodell. Pipan är märkt A, S och U samt med serienummer 15122. Laxat korn av nysilver. Laddarm märkt S. Stomme märkt S, A och S samt serienummer 15122 innanför vänster kolvsida. Stommen är även märkt med ett spegelvänt E på vänster sida, de i övrigt fina kolvsidorna saknar varsin likadan bit upptill, framtill, undrar om det finns ett samband. Varbygeln märkt A och serienummer 15122. Trumman är märkt S och S på utsidan, B och nummer 15122 i matarkransen. Kolvsidorna är märkta med cartouche av BH, Benjamin Hannis samt även S och S undertill. Serienummer skrivet med blyerts visar på delar av serienummer 15122.

Revolvern är så nummerriktig som den någonsin kan bli.
Revolverns finish: Tittar man på vapnet som helhet kan man säga att det finns ca 10% blånering kvar, mest på trumma och laddarm. Överlag finns ytterst få och små slagmärken, revolten har skarpa kanter och är ej avputsad. Hanen är fin med en något mörk kulör, ingen flamhärdning synlig längre. Trumman är välbehållen med tydliga märkningar, släta ytor och en hel del blånering kvar.

Mekaniskt skick: Matningen har en krispig känsla och är verkligen inte särskilt sliten. Vid helspänn låses trumman helt stumt. Spelet mellan trumma och pipa uppmäts till 0,15 mm vilket är nära fabriksspecifikation, en fin revolver som den här är givetvis inte backad, det gör vi bara på revolvrar som har så stort spel att de inte går att sälja annars, dvs. 0,50 mm eller mer. En sådan reparation av ett defekt vapen är givetvis inget som sänker värdet. Loppet är i gott skick med intakt räffling som är medeldjup betyg: 6,5/10. små spridda partier med mycket ytlig pitting finns. Alla skruvar och nipplar är lossade och infettade. Revolvern är inte särskilt hårdtryckt. Ett mycket fint exemplar för skytten eller samlaren. Vi kan montera korn, justera trycke och passa in nipplar efter överenskommelse.