Remington New Model Army Revolver, #17929

Ord. pris: 
28 571,43 kr
Rea:
25 892,86 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
2 678,57 kr (9%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för R. O. 17/7 -21

Prissänkt 3000:- 27/5 -21

Publicerad 5/4 -19

NRA: Very Good (+)


Remington New Model Army Revolver med serienummer 17929. Tillverkad ca April månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Levererad på kontrakt till nordstatsarmén. Utdelad till 4th Wisconsin Volunteer Cavalry. 8″ piplängd med trumma för sex skott i kaliber .44″. Modellen är blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av valnöt. Exemplaret befinner sig i ett serienummer intervall som kallas ”transitional” alltså övergångsmodeller. Det är en New Model men har vissa små detaljer kvar från den tidigare Model 1861 Army, i detta fall är det den äldre typen av korn på laxfot i nysilver (dock utbytt på detta exemplar) och pipadressen saknar orden NEW MODEL. 

Revolverns märkningar: Pipadress i två rader av övergångstyp. Märkt med serienummer på pipa, stomme och varbygel samt trumma. Kolvsidorna är utbytta och kommer från två olika revolvrar. Den ena kan vara från en Rogers & Spencer att döma av den stansade numreringen på insidan. Den vänstra kommer sannolikt från en Model 1861 Army vilken har något kortare kolvsidor. Detta förklarar glappet mellan stomme och kolvsida i överkant. De är ganska väl tillpassade ändå och ligger bra i handen. Det är upp till köparen att bedöma om revolvern ska anses nummerriktig eller inte, där går sannolikt åsikterna isär. Nummerriktig utom kolvsidorna helt enkelt. Militära Sub-inspector initialer syns över vapnets alla väsentliga delar, se bilder. Vänster kolvsida ska normalt sett ha en Principal Sub-inspector cartouche men den är utbytt i detta fall. Inga övriga märkningar.

Revolvern finish: Pipan behåller minst 75% högblank originalblånering. Även laddarmen har en hel del blånering kvar. Stomme och trumma har endast fragmentarisk blånering i skyddade skrymslen. Hanen har fin flamhärdningskulör kvar.

Mekaniskt är revolvern i ett mycket bra skick. Matningen är jämn och låsningen i helspänn är nästintill helt stum. Spelet mellan trumma och pipa är ringa 0,20 mm. Loppet är mycket fint med tydlig räffling utan större pitting. Mycket fin och skarp mynning. Kornet bytt till ett i mässing på laxfot, det är högre än original och passar sannolikt bra på 25 m. Nipplarna är delvis utbytta, delvis original, alla i fint skick. Ett utmärkt val för samlare eller kräsen skytt.