Remington New Model Army Revolver, #19902

Pris:
36 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Remington New Model Army Revolver med serienummer 19902. Tillverkad i april månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York.

Märkt med tvåradig pipadress utan orden NEW MODEL, vilket är normalt för denna övergångsmodell från Model 1861 till New Model.

Märkt vidare med flertalet sub-inspector -stämplar på pipa, stomme, varbygel, trumma, laddarm och kolvsidor. Dessa stämplar är initialen i efternamnet på olika män som arbetade med att hjälpa Benjamin Hannis. Dennes kartusch syns på vänster kolvsida och han var satt att inspektera alla dessa 106 000 Remington New Model Army och andra modeller, av United States Ordnance Department.

Serienummer 19902 är ett typiskt tidigt militärt exemplar av New Model Army som såldes på kontrakt till Nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget.

Dessa vapen hade piplängden 8" och trumma för sex skott i kaliber .44". De var avsedda att användas av kavallerister till häst och avfyras på upp till 70 Yards.

Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av oljad valnöt. Detta tidiga exemplar har det sockertoppsformade kornet av nysilver, på laxfot.

Samma serienummer återfinns på revolverns olika serienummermärkta delar, trumman slarvigt stämplad men ska anses korrekt.

Pipan behåller 80% typisk tidig militär, flagnande blånering som är mer matt i tonen, samma med trumman. Laddarmen går väl ihop med dessa och stilen på sub-inspector stansen indikerar att denna är precis tidsenlig med resten. Den ska anses ha följt revolvern sedan början. Stommen som har en annan ythärdning har som på många exemplar förlorat en oproportioneligt stor andel av sin finish jämfört med andra delar, vilket gäller New Model Army generellt. Lite mönster finns kvar av flamhärdning på hanen som även har nålstickspitting. Kolvsidorna är i fint skick med en nötning längst ned på sidornas yttre periferier, naturligt slitage. Varbygel har en aura av orördhet med sin fina senapsgula kulör. Det är alltid trevligt när vapnet är jämnt patinerat med så mycket ursprunglig yta oförvanskat bevarad.

Mekaniskt utmärkt skick. Loppet är felfritt och spegelblankt med riklig blånering som går att se vid mynningen. Kamrarna i trumman har även de riklig blånering och är i vad jag anser felfritt skick. Original nipplar sitter orörda i trumma och är i gott skick. Spel mellan trumma och pipa är 0,10 mm.

Revolvern är i ett utsökt samlarskick och kommer direkt till Sverige via oss från den amerikanska samlarmarknaden. En garanterat god investering i dessa tider. En investering som du kan hålla i dina händer och njuta av.

Svenska importmarknaden missgynnas just nu av hög växelkurs mot USD vilket gör att vi inom kort kommer att vara tvungna att sälja till ett högre pris för att kunna fortsätta arbeta med detta. Passa på att investera nu innan det händer.