Remington New Model Army Revolver, #31956

Pris:
19 642,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för K. J. 28/5 -21

Publicerad 8/3 -21

NRA: Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 31956. Tillverkad i augusti månad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Exemplaret är en av de 106 000 New Model Army som Nordstaternas Armé köpte via kontrakt av Remington under det amerikanska inbördeskriget. 

Denna något tidiga Remington New Model Army har en två radig pipadress utan orden "NEW MODEL" som senare exemplar fick. Den har även den äldre typen av korn från Model 1861 som är ett kon-format korn av nysilver på laxfot. I detta fall har även kornet höjts med mässingslod? och sedan formats för att passa skytte på ca 25 m. Någon skytt har haft denna revolver i modern tid med andra ord. 

Pipa, laddarm, stomme, varbygel, trumma har inspektions initialer som H, A, S eller C. Kolvsidorna är slitna, så initialerna som ska vara undertill syns inte längre. Den vänstra har ramen av en slut inspektions kartusch bevarad men inte initialerna i den. Det är tveklöst ett militärt exemplar. 

Trumman kommer från ett annat exemplar, med god chans kommer den från exemplaret med serienummer 32371 eftersom inspektionsstämplarna på utsidan stämmer så väl överens med revolvern i övrigt. Kanske blev den utbytt under kriget av kompaniets vapensmed. 

En chokladbrun patina av blåneringsrest täcker hela vapnet utom en hel del bevarad blånering på laddarmen. Slagmärken på vänster sida stomme, annars välbevarade ytor med relativt skarpa kanter. Kolvträet saknar lite material på sina "tår". 

Loppet är välbevarat med tydlig genomgående räffling och relativt skarpa kanter på bommarna. Inga större skönhetsfläckar, bara en ytlig frostighet. Mekaniskt fungerar matningen utmärkt. Nipplar i gott funktionsdugligt skick men ej nya. Alla skruvar och nipplar lossade. Spel mellan trumma och pipa ligger på knappt 0,25 mm. 

Det här ett bra exemplar för skytten. Samlarvärdet är också bra. Den är nummerriktig utom trumman och i ett komplett skick.