Remington New Model Army Revolver, #55149

Pris:
16 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 55149. Tillverkad i februari månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

Modellen såldes i 106 000 exemplar direkt till US Army under det amerikanska inbördeskriget. De exemplaren bär kontrollbokstäver på alla större ingående delar. De har också en kartusch på vänster kolvsida med initilarena i namnet på den som utförde den slutgiltiga inspektionen av vapnet.

Det här exemplaret är en av de 106 000 revolvrarna. Man hittar främst bokstaven W på de olika så märkta delarna. Man finner också samma serienummer 55149 helt eller delvis bevarat på pipa, stomme och varbygel. Kolvsidorna har förlorat både serienummer (skrivet urpsrungligen i blyerts på insidan) samt sin kartusch. Dessa har suddats av tidens tand. Trumman kommer från ett annat exemplar, annat serienummer syns i matarkransen.

Revolvern hade från början blånering och en flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av oljad valnöt.

Pipan är 8" lång och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Single-action.

Idag är ytan övergången i en djupt chokladbrun patina med fläckvis partier av nålstickspitting. Varbygeln har en fin senapsgul patinerad färgton och behåller sin ursprungliga yta. Kolvsidorna håller ihop bra och är i ett hyggligt skick. Man saknar inga större bitar men viss icke genomgående sprickbildning finns.

Mekaniskt är revolvern i gott skick. Orörd direkt från USA. Nipplar ej lossade, duger för provskjutning. Man bör byta till nya nipplar om man har tänkt skjuta regelbundet med revolvern. Man bör också byta trumaxeln som är på tok för smal. Matningen fungerar ändå men den är mycket glapp i alla riktningar, dvs trumman glappr extremt mot axeln. Timing och fjäderspänst är god, men följdaktligen är linjering av kamrarna med loppet bristfällig och det går inte att göra en relevant mätning av spelet mellan trumma och pipa, men min bedömning är att det inte blir något enormt spel när axeln är av rätt dimensioner. Trumman har fina kammare utan gravrost och loppet har bra genomgående räffling om än med ett ytligt lager av mycket fin rost. Man förstår att loppet inte har passerat något bly på årtionden, kanske längre.. Den här har all potential som shooter med små åtgärder.

Vi åtar oss att ställa revolvern i skjutdugligt skick inklusive montering av högre korn för 4000:- för den som önskar. Skriv i meddelandefältet att du önskar det så justeras priset i efterhand. Leveranstiden ökas till 14 dagar ca.

Att vi lägger ut revolvern i detta skick är för att vi vet att det finns ni därute som önskar göra saker själva istället.

Sammantaget en bra Remington Shooter i gör det själv skick.