Remington New Model Army Revolver, #55289

Pris:
17 857,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Publicerad 1/6 -19

NRA: Good


Remington New Model Army Revolver med serienummer 55289. Tillverkad ca februari månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Såld på kontrakt till nordstatsarmén, Union Army. Piplängd 8″, trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Ett av de vanligaste enhandsvapnen under Civil War. Ursprungligen blånerat med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av valnöt. 

Revolverns märkningar: Pipan har treradig pipadress, översta raden tunn vilket är vanligt men i detta fall även av putsning. Pipan märkt med en ursprunglig P sub-inspector initial. Höger sida har ett W som uppenbart är instansat efter avputsning, ett motsvarande finns på stommen intill. Undertill är pipan märkt med 14, även det verkar vara applicerat efter avputsning. det ursprungliga serienumret på pipan ser ut att vara 55403. Laddarmen är märkt S på vänster sida. Stommen har som nämnts tidigare ett W instansat på höger sidan invid pipan men det ser ut att vara applicerat efter avputsning. Stommen har även siffran 14 stansat på vänster sida innanför kolvsidan förutom det ursprungliga serienumret 55289. Det finns också små rester av de ursprungliga sub-inspector initialerna här och var. Kolvsidorna har en otydlig Principal Sub-inspector cartouche kvar på den vänstra halvan, det ser ut att vara GP, Giles Porter. Att döma av formen är de från en annan revolver. Varbygeln har initialen D välbevarad, med serienummer 91582. Trumman har initialerna G och C på utsidan, i matarkransen syns ett S och nummer 0740. Vapnets alla delar kommer alltså från militära objekt men alla har olika nr. Detta påverkar inte funktionen men förstås samlarvärdet något. Detta är en renodlad shooter.

Revolverns finish: Ingen ursprunglig finish finns kvar. Inga stora skador eller lagningar finns men dock en omfattande avputsning.

Mekaniskt skick: Korn och trumaxel något bearbetade. Spel mellan trumma och pipa är injusterat till knappt 0,15 mm dock ej av oss, det blev väl bara det resultatet när dessa två delar sattes ihop. Trumman har nya nipplar och trycket är justerat för modernt skytte, dvs lagom lätt! Loppet är tillsnyggat och putsat av någon amerikanare, därför är räfflingen lite grundare än original, det påverkar inte funktionen men vi vill därför inte ge detta snygga lopp ett betyg högre än 7/10. Matningen och indexeringen fungerar felfritt och mjukt. I helspänn kan trumman glappa ca 1mm i rotationsriktningen. Detta är helt normalt och påverkar inte funktionen. Slagfjädern är åt det mjukare hållet men fungerar felfritt. Alla skruvar och nipplar är lossade och infettade. Sammantaget är det här ett bra exemplar för skytten. Det lämnar inte mycket att önska för den som vill prestera på banan med en oöm revolver. Möjligen kan man vilja byta till ett högre korn för skytte på 25 m, vilket vi kan lösa efter överenskommelse.