Remington New Model Army Revolver, #72991

Pris:
18 750 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad PW 3/12

Publicerad 1/6 -19

NRA: Very Good


Remington New Model Army Revolver med serienummer 72991. Tillverkad ca maj månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Såld på kontrakt till United States Ordnance Department (Union Army) dvs. nordstatsarmén. Tydliga militära märkningar över hela vapnet. Standardutförande med 8″ piplängd, trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane, varbygel av mässing och kolvsidor av valnöt. Modellen tillverkades i stor upplaga under amerikanska inbördeskriget och var en av de vanligaste revolvrarna då. 

Revolverns märkningar: Sedvanlig pipadress i tre rader, tredje raden något grund, vilket är vanligt förekommande. Pipan märkt med sub-inspector initialer L och S med serienummer 72991. Laddarmen märkt A. Stommen märkt A, W och S med serienummer 72991 innanför vänster kolvsida. Varbygel märkt med L och serienummer 72991. Trumman märkt L och H på utsidan och B i matarkransen, inget serienummer. Kolvsidorna är märkta med cartouche av BH, Benjamin Hannis på den vänstra halvan och knappt synliga bokstäverna L och L, en på undersidan av varje kolvsida. Båda är knappt synligt märkta med blyerts på insidan, serienummer 72991. Revolverns samtliga delar är original, trumman är och ett original från tiden men är uppenbarligen en utbytes eller reservtrumma då den saknar serienummer. Sannolikt har den följt revolvern länge.

Revolverns finish: Pipa och laddarm har kvar ca 85% blånering, delvis frostig på pipan. Stommen har kvar ca 5- 10%. Trumman som har ett släpspår från stoppet och väl deformerade skuldror har ändå 75% blånering kvar. Kolvsidorna är mycket fina med ytterst lite slitage i den nedre periferin. De har kvar sin ursprungliga naturligt slitna yta. Den lätt brunpricka men släta och skarpa original hanen har kvar ca 40% flamhärdningskulör. Ett väldigt fint exemplar för sitt pris.

Mekaniskt skick: Matning och indexering är riktigt krispig och fungerar perfekt. I helspänn finns ett obetydligt men kännbart glapp både radiellt och i rotationsriktningen. Spelet mellan trumma och pipa är 0,35 mm. Nipplarna är original och duger för informellt skytte. Trycket är inte perfekt men är heller inte överdrivet hårt. Loppet är det som gör att revolvern inte ligger högre i pris och även anledningen till att det inte sitter högre korn, nya nipplar och ett justerat spel/ avtryck. Det bedömer vi till att vara 4/10. Det är oljigt på bilderna. Grund till mycket grund räffling, dock intakt hela vägen. Det finns också jämt fördelad ytlig pitting. Revolvern skjuter sannolikt helt ok ändå men vi tror inte att man väljer den här revolvern för att tävla på någon högre nivå. Med sitt fina yttre vänder sig exemplaret därför bättre till samlaren som vill ha mycket utsida och nummerriktighet för pengarna.