Remington New Model Army Revolver, #90630

Pris:
30 357,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 21/2

NRA: Fine


Remington New Model Army Revolver, serienummer 90630. Tillverkad ca Augusti år 1864 för nordstatsarmén av E. Remington & Sons, Ilion, New York State. Exemplaret var del  av större sändning revolvrar som levererades till 8th Michigan Volunteer Cavalry, Company K, under år 1865. Modellen användes i omfattande utsträckning under det amerikanska inbördeskriget och tillverkades i mycket stor upplaga. De här levererades blånerade med flamhärdad hane, med kolvsidor av oljad amerikansk valnöt. Piplängden är 8″, med en trumma för sex skott i kaliber .44″. 

Revolvern har den sedvanliga treradiga pipadressen, väl synlig och välbevarad. På vapnets alla väsentliga delar syns de militära sub-inspector marks som kännetecknar de militära exemplaren. Den vänstra kolvsidan av valnöt som är i ett väldigt gott skick för sin ålder, behåller en tydlig Principal Sub-inspector cartouche av Giles Porter, en av de många olika ansvariga för inspektionen av de färdiga produkterna under krigstiden.
Revolverns fina utsida behåller mycket stor andel blank ursprunglig blånering, blandat med orörd patina från tiden. Endast fåtalet slagmärken finns på stommens högra sida invid trumaxelns tumgrepp. Mynningen har något, något lite antydan till hölsterslitage efter sin tid i det militära. Slutligen är det värt att nämna att den högra kolvsidan är något mer sliten, se bilder. Fullständigt nummerriktig, inklusive den fina trumman och tydlig blyerts på insidan av kolvsidorna.

Mekaniskt närmast nyskick med mycket tight matning. Loppet är riktigt fint, dock ej helt som en spegel. Revolvern är knappast mycket skjuten med i sina dagar. Detta bör betraktas som ett trevligt samlarobjekt och inte en slitvarg på dagens skjutvallar, då finns det mer lämpade exemplar. Orörda Remington New Model Army i detta skick växer ej på träd! Spelet mellan trumma och pipa är knappa 0,20 mm. Alla nipplar och skruvar är lossade och revolvern kan lätt demonteras för inspektion eller närmare undersökning. Ett välbevarat historiskt föremål och en utmärkt startpunkt i en samling av högre snitt.