Remington New Model Army Revolver, #95986

Pris:
33 000 kr
Inkl. 0% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Fine

Remington New Model Army Revolver med serienummer 95986. Tillverkad i augusti månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

En av de 106 000 exemplar som såldes direkt till nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget.

Pipans längd är 8". Trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Total längd detta exemplar 13-11/16". Vikt 1284 gram.

Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av oljad valnöt.

Märkt med välbevarad treradig pipadress. Tydliga militära kontrollbokstäver på de flesta större delar. Samma serienummer återfinns tydliga på pipa, varbygel och stomme. Trumman som är ovanligt fint skick har endast kontrollbokstäver, vilket är vanligt på dessa. Trumman är verkligen fint och saknar nästan helt slagmärken, med väldigt fina kamrar. Kolvsidorna är välbevarade och har en kartusch av O. W. Ainsworth. Dock ska sägas att de troligtvis kommer från ett annat motsvarande exemplar då passformen inte riktigt är där, även om den är så närliggande att man inte tänker på det. Jag kan ha fel i detta.

En hel del blånering kvarstår framförallt på pipa och stomme. Den är tunns och har jämnt och naturligt övergått i den vanliga mörkbruna blåneringsresten. Ett samlarvärdigt exemplar utan tvekan. Man ser också en orörd patina på varbygeln som endast fingrar och inga putsdukar gnuggat.

Mekaniskt fungerar revolven men halvspänn behöver åtgärdas om man har tänkt använda exemplaret som shooter. Den håller inte halvspänn. God fjäderspänst och tydlig, korrekt indexering i övrigt med ett säkert helspänn. Revolvern går alltså att använda men den är svårhanterad vid omladdning då trumman inte kan roteras utan att gå via helspänn, vilket inte är godkännt vid tävling. Om du inte kan åtgärda detta själv så kan vi rekommendera dig någon som hjälper till med denna tjänst. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm.

Exemplaret är utan tvekan en värdig investering som ökar över tid oavsett om man beslutar sig för att åtgärda halvspänn. I USA bryr man sig generellt inte om att åtgärda denna typ av fel på finare antika vapen då man skjuter med nyproducerat.