Remington New Model Pocket Revolver, #2256

Pris:
23 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Remington New Model Pocket Revolver med serienummer 2256. Tillverkad under andra halvan av 1860-talet av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

En av ca 25 000 exemplar. Efter att inbördekriget tog slut år 1865 tog också beställningarna på handeldvapen närapå helt slut. Man behövde då snabbt ställa om fabrikerna till att producera vapen som tillfredställde den civila markandens behov. Det blev då fokus på självförsvarsvapen och vapen för ordningsmakten.

Den här nedskalade modellen av Remingtons New Model koncept är riktad till den civila självförsvarsmarknaden. Man erbjöd en liten och lätt revolver som lätt kunde döljas på en person som i nödfall kunde avfyra fem skott i kaliber .31" i snabb följd. Ett formidabelt vapen på extremt korta avstånd.

Pipans längd på detta exemplar är 3-5/16" och den totala längden är 7-6/16"- Vikten ligger på 402 gram för detta exemplar.

Vapnet är i väldigt välbevarat skick. Man har uppenbarligen valt att korta pipan något lite, sannolikt från 3-1/2" vilken var en av de fyra valbara längderna för modellen. Den kortaste versionen hade en piplängd på 3". Varför detta är gjort förtäljer inte historien och vi lämnas åt spekulationer.

Man kan konstatera att det mesta av pipans ursprungliga blånering är bevarad och fragment av blånering på stommen finns kvar. Även trumman har det mesta av sin blånering kvar och är i ett utomordentligt fint skick. Kolvsidorna har perfekt passform utan saknade bitar, med det mesta av sin fernissa kvar. Avtryckarens skydd (varbygel som inte är en varbygel på dessa) har en försilvrad yta över mässing. Över 90% av försilvringen är kvar.

Vapnet har en tydlig pipadress och är märkt med serinummer på pipa, stomme, varbygel och kolvsidor. Det är ett typiskt så kallat factory mistake på varbygeln, där arbetaren uppenbart vänt på en siffran sex så att siffran nio visas.

Mekaniskt fungerar revolvern som den ska. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,15 mm. krispig känsla i matningen. Stum låsning vid helspänn.