Remington New Model Police Revolver, #5576

Pris:
30 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Remington New Model Police Revolver med serienummer 5576. Tillverkad mellan åren 1865-73 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Serienummer 5576 bör vara tillverkad närmare 1865 än 1873.

Efter att det amerikanska inbördeskriget tog slut år 1865 så behövde E. Remington & Sons justera produktionen från krigstida stora revolvrar för kavalleri till andra produkter. Man hade tittat på Samuel Colt's framgång med Model 1862 Police och bestämde sig för att tillverka ett konkurrerande erbjudande. Denna skapelse döpte man till Remington New Model Police.

Denna nätta pjäs är en nedskalad version av det framgångsrika New Model konceptet. Den skulle likt Colt Model 1862 tilltala den som behöver hygglig eldkraft, stopping power i ett mindre format som ska kunna bäras långa dagar till fots.

Exemplaret har en piplängd på 5.5" och en trumma för fem skott i kaliber .36". Single-action.

Märkningen på pipan är intressant på det här exemplaret. Den är bara delvis komplett, med den övre raden innehållande patentdatum frånvarande. Även delar av andra raden är frånvarande. Texten skall i sin helhet lyda "PATENTED SEPT. 14, 1858 MARCH 17, 1863/E. REMINGTON & SONS, ILION, NEW YORK U.S.A./NEW MODEL"

Samma serienummer återfinns på revolverns alla så märkta delar.

Blåneringen som är tunn men närvarande över stora delar av revolvern har en annan färgton än vad det "skall" vara. Samtidigt är revolvern inte alls i det dåliga skick som omblånerade exemplar brukar vara. Blåneringen ser också mycket gammal ut. Det får mig sammantaget att tro att revolvern kan ha varit renoverad hos återförsäljare eller motsvarande redan på 1800-talet. En viss mån av oxiderad försilvring finns kvar på varbygeln i de skyddade partierna. Kolvsidorna är i ett utsökt skick med originalfinish och absolut perfekt passform samt intakt märkning i blyerts på insidan.

Den är i ett mekaniskt utmärkt skick. Mycket tight och krispig i matningen. Spel mellan trumma och pipa endast 0,20 mm. Äldre nipplar i fint skick. Loppet har god genomgående räffling. Trummans kamrar släta och i bra skick, ingen gavrost. Orörd, direkt från den amerikanska samlarmarknaden.