Remington-Rider Double Action New Model Belt Revolver, #4216

Ord. pris: 
41 071,43 kr
Rea:
37 053,57 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
4 017,86 kr (10%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Prissänkt 4500:- 14/7 -21

Publicerad 7/3 -20

NRA: Very Good to Fine

Remington-Rider Double Action New Model Belt Revolver med serienummer 4216. Tillverkad under andra halvan av 1860-talet av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. Storleksmässigt ligger den mellan New Model Navy och New Model Police. 

Pipans längd är 6.5", trumman rymmer sex skott i kaliber .36". Double-action mekanismen som patenterades av Rider fungerar i princip likadant som på en modern double-action revolver. 

Ursrpungligen blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av försilvrad mässing och kolvsidor av fernissad valnöt. 

Fungerar och känns som en lite mindre New Model Navy med den extra möjligheten att direkt dra hanen bakåt och avfyra revolvern utan att först dra i hanen. Det halvmåneformade kornet av nysilver är av samma utförande som på de andra samtida, lite mindre Remingtonrevolvrarna.

Nummerriktig inklusive kolvsidor.

Revolvern tillverkades i endast några få tusen exemplar och är idag mycket ovanlig och svår att få tag på i något skick överhuvudtaget. 

Detta exemplar har riklig blånering kvar på pipa, laddarm och trumma samt fragmentariskt på stommen. Kolvsidorna är hela och fina med en del fernissa kvar. över 60% av försilvringen finns kvar på varbygeln. Bortsett från något mindre slagmärke är detta ett outstanding samlarexemplar som det knappast finns många som överträffar i Sverige. 

Pipadressen är av den senare typen och samma som på New Model Navy, New Model Army etc. med ordet "New Model" stansat under den vanliga texten som funnits sedan Beals Army. 

Mekaniskt klanderfri med tveklös funktion i matningen i både double och single-action. Allting lossat och infettat. Loppet är ganska blankt och fint med enstaka mindre blessyr samt har djup räffling. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 - 0,15 mm, orört från fabrik. Det innebär att försumbart lite material har nötts bort av användning. Den är knappast skjuten och hanterad i någon stor utsträckning. 

Ett verkligt tillfälle för samlaren!