Remington-Rider Double Action New Model Belt Revolver, #97

Pris:
43 750 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 23/9 -20

Reserverad 15/2 -21

NRA: Very Good

Remington Double Action New Model Belt Revolver med serienummer 97. Tillverkad år 1863 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. 

Detta är ett mycket ovanligt objekt. En av de första 100 tillverkade New Model Belt revolvrarna med Joseph Riders omtyckta Double Action system. Ett verkligt samlarobjekt.

Double Action New Model Belt föregick den "vanliga" New Model Belt som var en traditionell single-action revolver enligt Remingtons framgångsrika recept. Denna skapelse utkom redan 1863 och var en nästan helt modern Double-action revolver. 

Uppskattningar placerar den totala produktions siffran mellan 3000 till 5000 stycken. Vilket gör den till en av dem mer åtråvärda och samlarvärdiga revolvrarna från Remingtons slaglåsutbud. Några hundra av de första revolvrarna hade dessutom detta utförande med helflutad trumma. Dessutom konverterade många till patronladdade versioner i kaliber .38 Rimfire. Det här är alltså en ovanlig version av en ovanliga revolver som dessutom är bevarad i original slaglås.

Pipans längd är 6.5" och trumman rymmer sex skott i kaliber .36".

Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kon-format korn på laxfot av nysilver. Kolvsidor av fernissad valnöt. 

Tvåradig pipadress unik för Remington-Rider Double Action New Model Belt samt Double Action Pocket. Nummerriktig. Serienummer 97 återfinns på pipa, stomme, varbygel och kolvsidor skrivet i blyerts. Trumman har intern fabriksmärkning "B L". 

10% blånering kvarstår. Små rester av oxiderad försilvring på varbygeln och lite mer bevarat invändigt. Stommen har ytterst pyttelite pitting nära trumman, i övrigt släta fina ytor med skarpa kanter. Kornet är välbevarat med fin spetsighet. Fin flamhärdningskulör på hanen. 95% -ig fernissa på kolvsidorna som är helt fria från stora märken. 

Mekaniskt utmärkt funktion. Krispig matning med stum låsning av trumman i helspänn. God spänst i fjädring. Nipplar och skruvar lossade och infettade. Loppet är spegelblankt med utmärkt räffling och mycket få, knappt några skönhetsfel. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,15 mm. 

Ett mycket trevligt och ovanligt samlarobjekt. Bör kanske förskonas från skytte. Men den fungerar förstås utmärkt för det för den som vill, upp till köparen förstås.