Remington-Rider Pocket Model Revolver, #1224

Pris:
16 000 kr
Inkl. 12% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Publicerad 16/7 -19

NRA: Good


Remington-Rider Pocket Model Revolver, serienummer 1224. Tillverkad ca år 1866 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State. En mycket ovanlig revolver tillverkad i få exemplar, endast ca 2000 stycken gjorda mellan 1860-1873. Tillverkades vidare efter 1873 men då i patronladdad version i kaliber .32RF. Den har flera egenheter som gör den intressant. Piplängd 3″, trumma för fem skott i kaliber .31″. Ingen laddarmsinrättning. Det här var ett vapen avsett att försvara sin person med. Till exempel vid pokerbordet eller i gränden bakom puben/horhuset.. Den var inte tänkt att behöva laddas om, bara kunna dras fram och kvickt avfyras i händelse av nödläge med den effektiva double-action mekanismen. 

Till att börja med är revolvern av double-action funktion. Det är valbar double eller single action precis som på en modern revolver. Man tror att det är en av de första revolvrarna av detta slag som tillverkades i USA. Den blev också först med att vara detsamma i den patronladdade versionen. En annan lustig egenskap är trummans form, vilken är konisk eller ”svamp” formad. Trumman kan lätt tas ut från revolvern genom att trumaxeln förs fram med fingrarna, en tunn bladfjäder hindrar axeln från att lossna från stommen. Pipan är gängad i stommen, vilken är av omslutande modell. Konceptet som helhet känns igen från Remingtons senare revolverproduktion. Se och jämför denna med den större Remington-Rider Belt.

Revolvern var ursprungligen blånerad med flamhärdad hane, den stora varbygeln är av nysilver. De små fina kolvsidorna med triangelmönster, för extra bra grepp, är gjorda av hårdgummi.

Exemplaret är nummerriktigt såvitt det går att avgöra, även kolvsidorna som har ”1224” stansat på insidan.

Mekaniskt är revolvern mycket tight och välfungerande med nipplar i skjutbart skick, ej lossade då det kan göra mer skada än nytta i detta fall. Loppet kunde vara bättre men det är i alla fall fritt från djup pitting, det är dock grund räffling. Oklart hur djupa räfflorna ska vara på denna modell dock, då det inte är gjort för att vara ett stort och robust militärvapen, kanske var de inte så djupa från början… Spel mellan trumma och pipa ligger på ca 0,60 mm. Ett trevligt exemplar för samlaren, att ha och jämföra senare Remington produktion med. Rekommenderas ej för skytten men går förstås att provskjuta för den som vill.