Rogers & Spencer Army Model Revolver, #1438

Pris:
25 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för M M 28/2 -21

Prissänkt 2000:- 25/11

Publicerad 6/5 -19

NRA: Very Good


Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 1438. Tillverkad år 1865 i Willow Dale (nära staden Utica) i delstaten New York av Rogers, Spencer & Co.

Det tillverkades ca 5800 stycken av denna idag omtyckta och rejäla revolver. United States Ordnance Department upprättade kontrakt med Rogers, Spencer & Co i november 1864 att leverera 5000 stycken revolvrar. Dessa levererades mellan april och september 1865. Övriga 800 revolvrar tror man var avsedda för den civila marknaden då det dyker upp exemplar utan militära märkningar ibland.

Vapnen togs aldrig i bruk och kom aldrig ut till något kompani vilket är varför så många exemplar idag återfinns i så fint skick. Utformad med en piplängd på 7-1/2″ och en trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Blånerad med flamhärdad hane och ett korn av nysilver, kolvsidor av valnöt.
Revolverns märkningar: Alla revolvrar av denna modell är märkta med texten ROGERS & SPENCER/UTICA, N.Y. på topstrap. Militära sub-inspector initialer återfinns på vapnets alla väsentliga delar. Vänster kolvsida märkt med Principal Sub-inspector cartouche av Robert P. Barry, vilket alla Rogers & Spencer är. I övrigt märkt med serienummer på flertalet delar, se bilder. Revolvern är nummerriktig.

En del högblank blånering finns kvar på de mer skyddade partierna av revolverns ytor. Viss flamhärdningskulör kan ses på laddarm och hane i rätt ljus. Kolvsidorna är något slitna men håller ihop bra. en av kolvsidorna har en lagad häl. Välbevarat exemplar överlag med en del normalt slitage på kolvsidorna nedtill ytterkant. Exemplaret har varit shooter och haft ett modern främre sikt monterat, därav de små ytliga hålen framtill på pipan. Nu sitter ett nytillverkat korn av originalmodell monterat. 

Mekanisk funktion: Matning och låsning känns mycket krispig och fungerar utmärkt. Blankt och fint lopp som var kruttorrt på bilderna, Enstaka mindre inslag av ytlig pitting. Fyra av sex nipplar är nyinpassade, nytillverkade diton. Spel mellan trumma och pipa ligger på knappa 0,20 mm vilket är nära fabriksspecifikation. Många anser att detta är den finaste revolvern som finns för svartkrutsskytte. Exemplaret är en typisk fin R&S shooter för den kräsne. Den är precis så där lagom fin att man kan skjuta med den obehindrat utan att gräma sig över skadad finish. Vi kan åta oss att justera trycket enligt skyttens önskemål. Det brukar vara hårt från början på Rogers & Spencer.