Rogers & Spencer Army Model Revolver, #3430

Pris:
23 213,39 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 3/9 -21

NRA: Good

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 3430. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Willow Dale, nära staden Utica, New York State. 

En av 5800 tillverkade exemplar som alla är en del av inbördeskrigets historia. Dessa kom dock aldrig ut på något slagfält eftersom de producerades så sent. Många är därför bevarade i gott skick. 

Detta exemplar är en av de 5000 stycken som ingick i kontraktet till United States Ordnance Department år 1865. 

Pipans längd är 7.5". Trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Single-action mekanism. Hel ram och en överlag kraftig konstruktion. En robust revolver som beskrivs som rolls-royce eller med ordet kassaskåpskänsla. Bär släktskap med bland annat Pettengill-revolvern. 

Anses vara en av de bättre original-revolvrarna för skytte idag. 

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av oljad amerikansk valnöt. Korn av nysilver. 

Tvåradig adress ovanpå stommen. Märkt med inspektionsstämplar som vittnar om det militära syftet med exemplaret. Vänster kolvsida bär en bevarad cartouche av Robert P. Barry. 

Revolvern har en snygg grå färgton idag med en jämnt fördelad något väderbiten patina. Så här ska en revolver som är använd i vilda-västern se ut!

Uppenbart köpt och använd som bruksföremål under tiden efter inbördeskriget. 

Mekaniskt noga genomgången och välfungerande. Krispiga upphak och en mycket fin gång i matningen. Nya nipplar från S&S firearms sitter inpassade. Fina skruvskallar på de lossade och smorda skruvarna. Kornet något lågt men original. God fjäderspänst överlag. Hanen har skarp nätskärning. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Loppet har djup räffling och är halvblankt. Den kommer med största sannolikhet att prestera väl på en skjutvall. 

En äkta Vilda-västern revolver från tiden efter inbördeskriget. Sannolikt använd som arbetshäst i någon av de mer avlägsna traketerna där det var långt till affären som sålde fin ammunition. Den här revolvern kan man ladda med bly man gjutit själv på går'n!

Samlarobjekt och en spännande del av amerikansk historia!