Rogers & Spencer Army Model Revolver, #3455

Pris:
30 500 kr
Inkl. 0% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Fine

Rogers, Spencer & Company Army Model Revolver med serienummer 3455. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Willow Dale nära Utica, delstaten New York.

Totalt tillverkades endast 5800 exemplar av denna modell. 5000 militära exemplar och 800 civila. Det här exemplaret 3455, är en av de militära.

Revolvern är unik i det att den faktiskt inte deltog i kriget som alla andra så märkta revolvrar gjorde. Det beror helt enkelt på att kriget slutade så tätt inpå leveransen. Dessa blev liggandes obrukade ända till början av 1900-talet då de auktionerades ut för en billig penning.

Den har ett släktskap med C.S. Pettengill revolvern som den tydligt delar utseende med. Den här revolvern är dock den enda produkten från Rogers, Spencer & Company.

Modellen har en piplängd på 7-1/2" och exemplaret har en total längd på 13-1/4" samt en vikt på 1391 gram. Dessa 100-150 gram extra jämfört med Remington New Model Army eller Colt Army är vad som får skyttar att uppleva att det här är en väldigt stor och kraftfull revolver. Det utsvängda partiet på kolvens slut bidrar också till den känslan. Faktum är att utgångshastigheten på denna torde bli något lägre då pipan är 1/2" kortare än vad som är standard på många andra kaliber .44" revolvrar.

Trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Avfyras Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av oljad valnöt.

Märkt med militära kontrollbokstäver över hela revolvern, även de mindre delarna. Den har en kartusch av Robert P. Barry som inspekterade alla dessa revolvrar, på vänster kolvsida.

Riklig blånering blandad med naturlig patina av ett liv som bruksföremål kännetecknar utsidan av exemplaret. Det är för övrigt nummerriktigt med en enda egenhet som jag inte observerat tidigare; trumman har inget synligt serienummer men korrekt kontrollbokstäver. Det kan jag inte förklara. Men det är tveklöst ett antikt original exemplar inspekterat av Robert P Barry. Kanske en reservdel?

Mekaniskt fungerar revolvern som den ska. Spelet mellan trumma och pipa ligger på 0,30 mm. Två nipplar är i mindre bra skick och man bör överväga att byta samtliga om man vill skjuta med revolvern. Hanen har också en lagning och man har valt att göra sporren på hanen längre än den var ursprungligen. Troligtvis en personlig preferens. Det är välgjort med snygg nätskärning.