Rogers & Spencer Army Model Revolver, #3583

Pris:
30 357,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
A

NRA: Fine

Prissänkt 2000:- 12/10

Publicerad 26/4

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 680. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Co. i Willow Dale, nära Utica, delstaten New York. 

5000 exemplar beställdes av Union Army men kom inte till nytta i inbördeskriget. Såldes ut på auktion några årtionden senare. Varför många finns kvar i fint skick trots den småskaliga tillverkningen. 

Militära inspektionsstämplar är synliga på alla de väsentliga delarna av revolvern, inlusive slutinspektionsstämplar på kolvträet av Robert P. Barry, (RPB). 

Piplängd 7.5", trumma för sex skott, kaliber .44", Single-action.

Idag är många överrens om att det här är en av de absolut bästa slaglåsrevolvrarna som tillverkades i USA. De var också väldigt sent ute. Bara några år senare så hade alla stora tillverkade övergått till patronladdade revolvrar, som Smith & Wesson. 

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvträ i två delar valnöt. 

Helt nummerriktig.

Skarpa fina kanter och släta ytor. Mycket få hanteringsmärken överlag. Mer på kolvträet, särskilt det vänstra som råka sitta lite snett på bilden. Vänster kolvsida har långt mycket bättre passform än vad som framgår av bilderna. Det är de ursprungliga kolvsidorna som blivit felmärkta på fabriken, det förekom klantighet redan då. Man ser hur de först har stämplat 3585 istället för 3583 och sedan slätat över det med att lägga till det rätta numret i blyerts. 
Stommen har mer blånering än pipan. Det finns cirka 50-60% ursprunglig blånering kvar. Hanen har en lagning. Ena kolvsidan är något lagad vilket endast syns från insidan. 

Perfekt mekaniskt skick. Spel mellan pipa och trumma är endast 0,15 mm. Trumman låser upp helt stumt i helspänn. Den vanliga kassaskåpskänslan är närvarande även på detta välbevarade exemplar av Rogers & Spencer. Originalnipplar i riktigt fint skick sitter monterade. De är avsedda för tändhattar i storlek 10. I samband med köp kan vi om köparen önskar passa in nya nipplar för en tillkommande kostand av 600:- Då skickar vi med de gamla originalen. Alla skruvar och nipplar är lossade och infettade. Avtrycket något hårt som på många R & S. Loppet är blankt och fint utom sista biten längst fram. Det ordnar sannolikt till sig när revolvern börjar användas för praktiskt skytte.

Ett utmärkt val för den kräsne skytten. Lämplig även som samlarexemplar.