Rogers & Spencer Army Model Revolver, #4611

Rea:
19 642,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Reserverad för M. W. 29/10

Prissänkt 2000:- 12/10

Publicerad 5/12 -19

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 4611. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Willow Dale/Utica, New York State. 

Uppskattningsvis 5800 tillverkade varav man tror att 800 tillverkades för den civila marknaden och saknar stämplar. De övriga 5000 ska ha militära stämplar och sålts på kontrakt till United States Ordnance Department dvs. Nordstaternas armé. De sista ska levererats i September 1865, ca tre månader innan kriget tog slut. Levererades aldrig till något kompani utan blev liggande till 1901 då Bannerman erbjöd dem på samlarmarknaden. 

Kaliber .44", trumma för sex skott och piplängd på 7.5". Single-action. Trumman kan tas ut åt höger efter att trumaxeln/laddarmen lossats framåt. Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av valnöt.

Märkt med Rogers & Spencer / Utica på topstrap av stommen. Många delar märkta med serienummer och sub-inspector stämplar. Detta är alltså ett av de 5000 militära exemplaren.

Exemplaret är nummerriktigt med undantag av laddarmen/trumaxeln som har serienummer 4342. Tyvärr vanligt att dessa förväxlats och det är möjligt att de följt revolvern sedan den såldes av Bannerman. Det är i alla fall originaldelar från tiden. 

Laddarmens upphak har en lagning. Fingergreppet för att manövrera laddarmens upphak har också en lagning. Skruven mellan trumaxel och laddarm är bytt till en nit. Nya nipplar. Vänster kolvsida saknar lite bitar, den högra har en ej genomgående spricka. Båda är nummerriktiga original från tiden.

Ytterst lite rundade kanter. Ytlig pitting finns kring mynning och på stomme precis framför och bakom trumman upptill. Tvivelsutan resultatet av skytte utan tillräcklig rengöring. I viss mån finns det halvblank frostig blånering kvar som är lätt putsad på stomme och pipa samt trumma. Övrig yta är gråbrun patinerad. Fint korn, bara lite rundat av hölsterslitage. Hanens nätskärning ganska blank. 

Typisk fin shooter R&S. Fint lopp, för det mesta blankt med lite spridd ytlig pitting. Nya nipplar. Lättat trycke för den moderna skyttens krav, dessa är svinhårda från fabrik. Indexerar och matar fint som den ska. Inte fullt ut krispig känsla men inte heller mjuk och trött. Ytterst lite glapp i rotationsriktiningen vid helspänn, påverkar ej funktion på något sätt. En använd R&S helt enkelt. Spel mellan trumma och pipa är idag 0,20-0,25 mm. Mycket bra val för skytten som vill ha en rejäl revolver i kaliber .44"