Rogers & Spencer Army Model Revolver, #4655

Pris:
29 463,39 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 3/9 -21

NRA: Fine

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 4655. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Willow Dale, nära staden Utica, New York State. 

En av de 5000 militära exemplar som såldes till United States Ordnance Department precis i slutet på inbördeskriget. 

7.5" lång pipa med en trumma för sex skott i kaliber .44". En kavalleri-revolver som inte kom ut på slagfälten. Dessa var så att säga "sena till festen" och kom ej i bruk. De såldes senare ut som överskottsmateriel på den civila markanden. Därför är många bevarade i såpass fint skick. 

Rogers & Spencer Army Model Revolver bär släktskap med bland annat Pettengill revolvern och är en fullstor 44:a. Den var ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av oljad amerikansk valnöt. Korn av nysilver, format som en sockertopp. 

Detta välbevarade exemplar har riklig blånering på stommen och en del bevarat på trumman. Hanteringsmärken finns men de är relativt få. Hanen har en hel del flamhärdningskulör kvar som kommer fram i ljuset. Nummerriktigt exemplar. Tydliga märkningar överlag med ett stort antal tydliga inspektionsstämplar på de flesta delar. Vänster kolvsida har en tydlig cartouche av Robert P. Barry. 

Mekaniskt utmärkt skick. Noga genomgången revolver. Nipplar och skruvar lossade och infettade. Revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte. Matningen har riktigt fin gång och indexerar perfekt. Spelet mellan trumma och pipa är endast knappa 0,15 mm. Nya nipplar från S&S Firearms sitter inpassade. God spänst i samtliga fjädrar. Bra trycke, ej särskilt hårt vilket annars är vanligt på modellen. Loppet har djup, skarp räffling med enstaka skönhetsfläckar. 

En äkta Civil-War klenod och ett spännande stycke amerikansk historia. Brukar kallas för Rolls-Royce av de amerikanska svartkrutsrevolvrarna.