Rogers & Spencer Army Model Revolver, #5154

Pris:
29 464,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för A. G. 11/5

Publicerad 1/5 -21

NRA: Fine

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 5154. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Willow Dale, nära Utica, delstaten New York. 

Piplängd 7.5", trumma för sex skott i kaliber .44". En fullstor kavalleri-revolver från amerikanska inbördeskriget. ca 5800 tillverkade totalt. Levererades i slutet av kriget och kom inte till användning. Anses vara en av höjdpunkterna bland amerikanska slaglåsrevolvrar. "Rolls-Royce" är ett vanligt omdöme från de som skjutit med en Rogers & Spencer. 

Mycket, mycket fin tillverkningskvalitet med en verklig kassaskåps-känsla i matningen. En stor och rejäl svartkrutsrevolver med skönt utsvängt kolvträ. Dessa är ofta i fint skick eftersom de inte deltog i stridigheterna och många är bevarade. Idag eftertraktade bland skyttar och samlare. 

Modellen är blånerad med laddarm och hane flamhärdade. Kolvsidorna är av valnöt. 

Riklig blånering bevarad på det här exemplaret. Särskilt pipan är mycket fin. Exemplaret är knappast mycket skjuten med överhuvudtaget. Väldigt välbevarade kolvsidor, dessa är ofta skadade nedtill på modellen. Det finns en ytterst liten ytlig spricka nedtill i den ena halvan, se bild. Den är inte genomgående men begynnande. Ovanligt fint och välbevarat exemplar som är nummerriktigt och har tydliga armé-stämplar. "RPB" cartouche på vänster kolvsida.

Mekaniskt utmärkt. Super tight i matningen med god spänst i fjädrar. Loppet är i princip helt prickfritt. Kornet är inte helt i originalutförande utan har höjts något för att bättre stämma på 25 meter. Lyx-valet för skytten! Självklart även ett mycket representativt exemplar för samlaren av amerikanska svartkrutsvapen eller Civil-War vapen. Spel mellan trumma och pipa ligger på endast 0,15 mm. Obefintligt glapp i helspänn. Verkligt superskick mekaniskt!