Rogers & Spencer Army Model Revolver, #919

Pris:
28 571,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad LB 25/11

Publicerad 23/4 -19

NMA: Fine (-)


Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 919. Tillverkad år 1865 i Willow Dale (nära staden Utica) i delstaten New York av Rogers, Spencer & Co. Det tillverkades ca 5800 stycken av denna idag omtyckta och rejäla pjäs. United States Ordnance Department kontrakterade med Rogers, Spencer & Co i november 1864 att leverera 5000 stycken revolvrar. Dessa levererades mellan april och september 1865. Övriga revolvrar tror man var avsedda för den civila marknaden. Vapnen togs aldrig i bruk och kom aldrig ut till något kompani vilket är varför så många exemplar idag återfinns i så fint skick. Utformad med en piplängd på 7-1/2″ och en trumma för sex skott i kaliber .44″. Single-action mekanism. Blånerad med flamhärdad hane och ett korn av nysilver, kolvsidor av valnöt. 

Revolverns märkningar: Alla revolvrar av denna modell är märkta med texten ROGERS & SPENCER/UTICA, N.Y. på topstrap. Militära sub-inspector initialer återfinns på vapnets alla väsentliga delar. Vänster kolvsida märkt med Principal Sub-inspector cartouche av Robert P. Barry, vilket alla Rogers & Spencer är. I övrigt märkt med serienummer på flertalet delar, se bilder. Revolvern är nummerriktig.

Revolverns finish: Riklig blånering kvarstår på pipa, stomme och trumma om än något matt och späcklig, delvis högblank, se bilder för egen bedömning. Det räcker hursomhelst utan tvekan till bedömningen fine. Viss flamhärdningskulör kan ses på laddarm och hane i rätt ljus. Kolvsidorna är något slitna men håller ihop bra. en av kolvsidorna har en lagad tå. Kolvsidorna har någon form av konserverande lack applicerad. Överlag ett mycket fint och välbevarat ex. men på grund av skicket på kolvsidorna väljer vi att kalla den fine (-). Att bara kalla den Very Good när det finns så mycket originalfinish känns inte rimligt enligt oss.

Mekanisk funktion: Matning och låsning känns mycket fräsch och fungerar utmärkt. Loppet är felfritt och blankt med delvis blånering kvar. Nya nipplar är inpassade. Spel mellan trumma och pipa ligger på knappa 0,15 mm vilket är nära fabriksspecifikation. Många anser att detta är den finaste revolvern som finns för svartkrutsskytte. Något för samlaren eller den kräsne skytten!