Sharps New Model 1859 Rifle, #57884

Pris:
65 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Sharps New Model 1859 Rifle med serienummer 57884. Tillverkad under tidigt 1860-tal och levererad under kontrakt till U. S. Army under det pågående amerikanska inbördeskriget. Tillverkad av Sharps Rifle Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Ett skarpskyttegevär i kaliber .52" med en piplängd på 30".

Kammarladdat gevär som laddas med papperspatroner innehållande kula och krut. Tändhatt monteras på extern nippel. Slaglås.

Kolvträ och framstock av oljad valnöt. Pipan blånerad, resten flamhärdat.

Samtliga märkningar synliga och tydliga. Mycket utav flamhärdningen är bevarad överlag samt minst 80% av blåneringen på pipan.

Samtliga detaljer är komplett inklusive det för Sharps exklusiva pellets antändningssystemet integrerat i lådan vid hanen. Det går bra att använda standard tändhattar som vanligt också.

1500 exemplar av denna modell såldes på kontrakt till Armén och 2800 exemplar gick till flottan. Över 100 000 exemplar Sharps gevär och karbiner köptes av U.S. Ordnance Department under det amerikanska inbördeskriget. Geväret här till salu är en av dessa och bär tydliga slutinspektions kartuscher på vänster sida av kolvhalsen.

Det här geväret är utan tvekan ett eftertraktat samlarobjekt idag med sin tydliga historia och vackra, välbevarade yttre.

Mekaniskt gott skick överlag. Fjädern som spänner låset är dock av och nippeln behöver lossas, rensas innan man kan skjuta med vapnet. Vi har valt att erbjuda den till försäljning som den är, orörd direkt från staterna. Vi kan återställa fjädern och serva vapnet för den skytt som önskar. Detta medför en extra kostnad om 4000:-. Loppet är sannolikt mycket bättre än man kan få intrycket av på bild. Det är mer smuts än rost man ser.

Ett i Sverige mycket ovanligt objekt som passar den avancerade samlaren eller investeraren.