Single Shot Percussion Muff Pistol

Pris:
3 250 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Single Shot Percussion Muff Pistol. Tillverkad ca 1850-tal i Liege, Belgien.

Typiskt mindre vapen för självförsvar från mitten på 1800-talet. Den kunde bäras av både kvinnor och män, företrädesvis dolt på dennes person.

Avtryckaren framträder när hanen förs bakåt till helspänn, det andra upphaket. Vid omladdning är det ursprunligen tänkt att pipan skall skruvas loss med hjälp av ett nyckel-liknande verktyg som medföljde vapnet från början. Detta placerades i mynningen, det är alltså inte slutet på räfflingen som man ser där, utan nyckelgrepp och löper bara någon millimeter in.

Detta belgiska exemplar är i gott skick och har välbevarat kolvträ av valnöt, med flata sidor. En märkning finns på vapnet i form av en oval "ELG" provtryckningsstämpel. Hanen har bevisligen varit flamhärdad från början. Svårt att säga om resten av vapnet varit blånerat eller flamhärdad från början. Mindre parti med slagmärken på kolvens underisda.

Professionellt tillverkat vapen, med relativt god kvalitet på gravyr. Tidstypiskt för perioden 1840-60.

Pipans längd på pistolen är strax över 2", vapnets totala längd 6.25". Kaliber ca .44".

Mekaniskt utmärkt skick. Stark slagfjäder, två säkra distinkta upphak. Tveklöst bra funktion på avtryckaren, som framträder konsekvent vid uppspänning. Den antika nippeln är något deformerad. Pipan går ej att skruva loss utan verktyg och sitter antagligen fast hårt. Loppet ser fint ut, utan gravrost synlig men är inte helt rent.

Importerad från USA, orörd.