Smith Carbine, #14332

Pris:
20 535,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 2/7 KR

NRA: Very Good

Smith Carbine med serienummer 14332. Tillverkad av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts. Tillverkades mellan år 1861-65 i över 30 000 exemplar. 

Kaliber .50", kammarladdad slaglåskarbin av brytmodell. Enkelskott. Omladdaning sker genom att trycka upp mässingstangenten inom varbygeln för att på så sätt frigöra pipan från lådan, varpå den kan vikas nedåt ca 100°. Användes ursprungligen med en patron av hårdgummi innehållande krut och kula. Tändhatten sitter på konventionell nippel ovanpå lådan och flamman från tändhatten leds genom en kanal fram till patronen som har ett hål in till krutet i bakkant. Idag finns nytillverkade hylsor av mässing eller nylon att köpa. Eftersom patronen inte är gastät är vapnet licensfritt i Sverige. 

Detta är en favorit bland dagens svartkrutsskyttar då den är mycket enkel att hantera, ser bra ut och skjuter bra. Man får se upp med spruckna kolvhalsar vilket är vanligt förekommande på modellen. Det här exemplaret har klarat sig. Det beror på att många är sågade i "fel" riktning från början så att fibren blir väldigt korta längs kolvhalsen, därmed känsliga för sprickbildning. Annat vanligt problem är att pipan och lådan glappar mot varandra och inte håller tätt för att det helt enkelt är slitet. Så är inte fallet med detta exemplar. 

Ursprungligen var vapnet blånerat med flamhärdat lås och hane. Kolv och framstock av valnöt, oljad. Militära inspektionsstämplar syns över hela vapnet och två halvtydliga kartucher från slutinspektionen syns på vänster sida kolvhalsen nära lådan på detta ex. Exemplaret är nummerriktigt. 

Mekaniskt utmärkt skick med lossade skruvar och nippel. Loppet är blankt och välbevarat med knivskarp räffling utom längst fram där det är lite ingrodd smuts. Det försvinner snabbt när den tas i bruk! God spänst i fjädrar och avtrycket är normalhårt för modellen. Välfungerande upphak med distinkt känsla. En fantastiskt rolig shooter från amerikanska inbördeskriget. Modellen deltog i stor utsträckning under kriget och det här exemplaret lär ha gjort det också.