Smith Carbine, #17667

Pris:
45 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Excellent

Smith Carbine med serienummer 17667. Tillverkad ca år 1864 av Massachusetts Arms Co. i Springfield, Massachusetts.

En slaglåskarbin av brytmodell i kaliber .50". Piplängd 21-5/8". Laddades ursprungligen med en unik ammuntion där hylsorna bestod av naturgummi. Populär modell som användes flitigt under amerikanska inbördeskriget.

Ett militärt exemplar med alla tillbörliga märkningar i form av stämplar och kartuscher på kolvhalsen. Modellen användes av en lång rad kavalleriregementen under Civil War.

Exemplaret har mer eller mindre all finish bevarad och ser ut att närmast aldrig varit avfyrad. Kolvträet när så nära felfritt man kan komma på ett antikt militärvapen. Tydliga märkningar överallt och all flamhärdning kvar.

Lite ytligt rostangrepp förekommer fläckvis på fjädern som håller samman vapnets två halvor och även på bakkappan av stål. Varbygeln av stål har också förlorat en hel del blånering. I övrigt är vapnets finish nära felfritt. Ett helt otroligt exemplar och ett av dem finaste vi hanterat. Samlare se hit. Exemplar i den här klassen är inte billiga i USA och mycket eftertraktade.

Mekaniskt nyskick. Loppet felfritt. Svårt att se att det skulle finnas spår efter någon avfyrning, men det går inte att lova. Har man varit väldigt snabb med rengöringen så syns det kanske inte. Men det kan knappast röra sig om många laddningar någonsin under vapnets långa liv.