Smith Carbine, #1954

Pris:
24 017,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 24/1 -22

NRA: Very Good

Smith Carbine med serienummer 1954. Tillverkad under tidigt 1860-tal av American Machine Works i Springfield, Massachusetts.

Totalt tillverkades över 30 000 exemplar under åren 1861-65.

Piplängd 21-5/8". Brytmodell med mässingstangent inom varbygeln för att öppna låset. Kaliber .50". Krut och kula sitter i en hylsa, ursprungligen av naturgummi, nuförtiden av mässing eller nylon (plast).

Exemplaret är av standardutförande levererat till nordstaternas kavalleri under inbördeskriget. Blånerad med flamhärdad låda och hane. Fästanordning med ring för kavalleriets karbinhake och läderrem. Replika på detta system finns att köpa i vår webshop för den som vill prova att bära vapnet som en nordamerikansk kavallerist!

En av de mest åtråvärda karbinerna bland dagens skyttar. Den var en vanlig syn på de amerikanska slagfälten under Civil War.

Exemplaret är i ett mycket fint bruksskick med få hanterings eller slagmärken. Riklig blånering finns kvar men lite mindre flamhärdningskulör. Loppet fint men inte absolut helt spegelblankt. Nippel och skruvar lossade. Fint ex för skytte eller samling. I vårt tycke kul att ha som komplement till revolversamling.

En kavallerist kunde på den här tiden typiskt vara utrustad med en Smith Carbine/Burnside Carbine/Maynard Carbine/Gallagher Carbine/Starr Carbine/Sharps Carbine, en Remington New Model Army/Colt Model 1860 Army samt en Model 1850 Staff & Field Officer's Sword.

Smith Carbine delades ut i större antal till följande nordstats regementen under Civil War;

3rd West Virginia
7th, 11th Illinois
1st Connecticut
7th, 17th Pennsylvania
6th, 9th Ohio
1st Massachusetts