Smith Carbine, #4148

Pris:
24 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Smith Carbine med serienummer 4148. Tillverkad ca år 1862 av American Machine Works i Springfield, Massachusetts. 

Kavallerikarbin av brytmodell. Slaglås, kammarladdare. Kaliber .50", piplängd 21-5/8". Laddades utsprungligen med icke gastät patron med hylsa av naturgummi, innehållande krut och kula. Tändhatt monteras på extern nippel.

Kolvträ och framstock av oljad valnöt. Blånerad, med flamhärdad stomme, lås och hane. Uppfällbart bakre sikte.

Över 30 000 exemplar tillverkade, numrerad från 1 och uppåt. Tre olika tillverkare, tillverkades under åren 1861 till 1865. Dvs. under inbördeskriget. Nästan hela produktionen såldes i slutändan på kontrakt till Nordstaterna. En mindre andel såldes på den civila marknaden, vilket förklarar faktumet att fina exemplar ibland återfinns utan militära inspektionsstämplar.

Exemplaret #4148 är i ett mycket fint skick med riklig originalfinish bevarad blandad med ärlig patina som ej putsats bort eller förvanskats. På vänster sida av stommen/låset ska det finnas en bygel med en glidande stålring monterad. Denna saknas på exemplaret.

Exemplaret har ingen sprickbildning i kolvträet som annars är vanligt förekommande på modellen. Man har en väldigt fin passform mellan träet och övriga delar där man tydligt kan se att virket ej slipats ned markand. De blånerade delarna har minst 40% ursprunglig blånering kvar och de flamhärdade delarna har riklig kulör bevarad med minst 50% av ytorna uppvisande tydligt flamhärdningsmönster.

Riktmedel i fint skick, man har bytt ut kornets mittre del på exemplaret mot senare tillverkat för att få vapnet att gå "rätt" på annat avstånd än vad som ursprungligen var meningen.

Alla märkningar i tydligt välbevarat skick. Vänster sida av kolvhalsen har en kartusch som är något svår att tyda, men detta exemplar är solklart en av de militära karbinerna från inbördeskriget.

Fin spänst i fjädrar. Skruvar och nippel lossade. Distinkta krispiga upphak. Loppet mycket fint med ytliga skönhetsfel som är ytterst obetydliga. Exemplaret bedöms vara lämpligt för både samling och skytteverksamhet.