Smith Carbine, #5913

Pris:
28 000 kr
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 12/7 -21

NRA: Very Good

Smith Carbine med serienummer 5913. Tillverkad år 1862 av American Machine Works i Springfield, Massachusetts. 

En av de cirka 30 000 exemplar som såldes via kontrakt till nordstaternas armé inför och under inbördeskriget. 

En slaglåskarbin av brytmodell. Blånerad med flamhärdat lås och oljat kolvträ av valnöt. Kaliber .50". Ursprungligen avsedd att användas med en patron med hylsa av naturgummi innehållande kula och krut. Tändhatt av gevärsstorlek användes för tändningen som på andra slaglåsvapen. Piplängd 21-5/8". 

Mekaniskt felfritt exemplar som inte glappar när den är stängd. Loppet mycket fint med ytterst lite estetisk påverkan på räfflingen. Kommer med all sannolikhet att prestera utmärkt på skjutbanan. Nytillverkade hylsor finns lätt att tillgå av tillbehörshandlare. Nippel och skruvar lossade. Nippel in fint funktionsskick.

Ett mycket trevligt exemplar som vi ursprungligen importerat från USA och nu fått äran att sälja åter igen. Kolvträet är ovanligt nog för modellen, helt orört från fabrik. Det betyder att all ursprunglig patina finns kvar med alla små märken. Personligen tycker vi att det är fint med dessa helt orörda exemplar med all historia bevarad. Det är en smaksak och den blir förstås snyggare om man putsar och slipar. Ovanligt nog så är denna kolv korrekt sågad, med fiber som går i samma linje som kolven överlag. Detta är ovanligt på Smith som ofta har spruckna eller något spruckna, kolvhalsar som följd. 

Ett utmärkt exemplar för samlare eller skytt, med orörd känsla och all patina bevarad. Passar fint på både vägg och på skjutvall.  

Säljes på uppdrag av privatperson