Smith Carbine, #5931

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad HB 11/1

Publicerad 31/5 -19

NRA: Good


Smith Carbine med serienummer 5931. Tillverkad sannolikt år 1862 av American Machine Works, Springfield, Massachussetts. Såld via agenturen Thomas Poultney och D. B. Trimble i Baltimore till nordstatsarmén. Detta exemplar är av en tidig typ som har det något mer värdefulla utförandet för fastsättning av rem i pipans band och i kolv. Agenturen har även ombesörjt montering av rembygeln på vänster sida av lådan. Det är känt att detta exemplar befann sig hos 11th Illinois Volunteer Cavalry under år 1865, Company I. Kaliber .50″, piplängd 21-5/8″. Laddas med patron innehållande krut och kula. Antänds med konventionell slaglåsmekanism. Karbinen delas viks på mitten vid omladdning och låses upp med en kraftig fjäder vilken påverkas av en tangent av mässing innanför varbygeln. Presterar mycket fina träffbilder med sin smidiga omladdning och fina balans. Ett omtyckt kavalleri vapen från Civil War som tillverkades i stor upplaga, över 30 000 stycken, varav nästan alla köptes av Union Army, nordstatsarmén. 

Vapnets märkningar: Lådan märkt ”ADRESS / POULTNEY & TRIMBLE / BALTIMORE U.S.A.” och nedanför dessa rader, innanför bygeln, ”SMITH’S PATENT / JUNE 23 1857” samt på tvären på den främre delen, ”MANUFACTURED BY / AM’N M’CH’N WKS / SPRINGFIELD MASS”. Lådans två delar märkta med serienummer 5931 samt även pipan under framstocken, 5931. Inga övriga synliga märkningar. Sannolikt har det funnit Principal Sub-inspector cartoucher på vänster sida kolvhalsen men det är bortnött.

Vapnets finish: Urpsrungligen levererad blånerad i matt finish, med fernissat kolvträ och flamhärdad låda. Det mesta av blåneringen finns kvar på pipan, något frostig. Flamhärdningen syns inte längre. Kolvträet har ingen fernissa kvar och har ”krympt” det vill säga att det har blivit nött/nedslipat för mycket längesedan och den ursprungliga ytan är inte längre kvar. Det finns tydliga initialer inristade på vänster sida av någon tidigare ägare, troligtvis efter Civil War, om inte någon sydstatare haft den förstås, men det kan man bara spekulera i. Ger ett bra intryck överlag som en äkta krigsveteran från Civil War gör.

Mekanisk funktion: Inget glapp finns. Alla skruvar och nippel är lossade och infettade. Riktmedlen sitter som de ska och fungerar väl. Loppet är riktigt fint ända fram till den yttersta femtedelen där det är viss korrosionspåverkan. Det fungerar fint ändå och kommer sannolikt att bli lite bättre om det användes för praktiskt skytte. Vår bedömning är att precisionen kommer att vara mycket god ändå eftersom räfflingen finns kvar. Slagfjädern har god spänst. Kolvträet har visst slitage och mindre sprickor i anslutning till lådan, det är mycket vanligt förekommande på Smith Carbine som alla är felsågade från början. Det är ingen fara att skjuta med vapnet som det är, det ser mest lite tråkigt ut. Sammantaget är detta en utmärkt shooter till ett rimligt pris. Alla hela kompletta vapen från amerikanska inbördeskriget är självklart även värdiga samlarvapen och en god investering.