Smith Carbine, #8904

Pris:
24 000 kr
Inkl. 12% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 21/7

Reserverad för T. B. 17/9

NRA: Very Good

Smith Carbine med serienummer 8904. Tillverkad under inbördeskriget någon gång mellan under år 1861-1865 av American Machine Works i Springfield, Massachusetts. 

Tillverkad efter patent av Gilbert Smith från Buttermilk Falls, New York. På lådan syns vapnets "adress", i detta fall till återförsäljaragenturen Thomas Poultney & D.B. Trimble från Baltimore. 

Över 30 000 exemplar tillverkades och nästan hela produktionen såldes till Union Army. 

Lådan är tydligt märkt med adress, tillverkare och patenthållare. Allting läsbart och rätt tydligt. Diverse militära inspektionsinitialer syns här och var på vapnet inklusive två mycket fint bevarade slutinspektionskartucher på vänster sida av kolvhalsen. Serienummer 8904 syns på lådans båda halvor undertill och på pipan under framstocken. Exemplaret är nummerriktigt. 

Avmattad men riklig blånering på pipan i en mörkt grå färgton. Orört trävirke med ursprunglig vacker patina synlig. Särskilt framstocken har tydlig så kallad open-grain undertill i de mer skyddade partierna. Fin passform trävirke - metalldetaljer.

Meknaniskt välfungerande. Tydliga fungerande upphak i två nivåer. Skruvar och nipplar lossade och smorda. Avtryck ej överdrivet hårt. Loppet riktigt fint, bättre än vad det ser ut på bilderna, det är för det mesta blankt med mycket välbevarad yta. Vapnet kan demonteras i sina beståndsdelar för rengöring efter eventuellt skytte. Och detta exemplar är lämpligt för just det, skytte. Ett utmärkt exemplar för den som letar efter en bra Smith Carbine att ha med till skjutbanan. Inte för fin i blånering osv. för att kunna användas praktiskt. Samtidigt är den i ett trevligt orört skick mekaniskt som bör tilltala de flesta, knappast hårt använd då det begav sig. Inte det minsta glapp i leden.