Smith Carbine, #8983

Pris:
29 464,29 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 22/2 för R. O.

NRA: Fine

Smith Carbine med serienummer 8983. Tillverkad i över 30 000 exemplar under åren 1861 till 1865. Exemplaret nummer 8983 lär uppskattningsvis vara tillverkat 1862 eller 63.

Vapnet är en kammarladdad karbin i kaliber .50", avsedd för kavalleriet. Piplängden ligger på 21-5/8". Urpsungligen laddades de med färdigladdade patroner där hylsan var av naturgummi. Idag används nylon eller mässingshylsor. 

Modellen ritades av Gilbert Smith från Buttermilk Falls, Delstaten New York. Tre firmor, alla belägna i Massachusetts, tillverkade den på licens. 

Nästan hela produktionen köptes in av nordstaternas armé med en mindre mängd sålda civilt. 

Karbinen är blånerad och har en flamhärdad låda och hane. Kolvträ och framstock är av oljad valnöt. 

Exemplaret har de standardmässiga märkningarna från fabriken samt gott om militära inspektionsstämplar. Alla är tydliga och välbevarade. Karbinen 8983 är nummerriktig och i väldigt fint skick överlag med riklig blånering. En ovanligt tydlig och vacker flamhärdning med stark färg. Kolvträet har väldigt få hanteringsblessyrer och är utan sprickbildning i kolvhalsen. 

Mekaniskt felfri funktion. Loppet är riktigt fint men inte spegelblankt. Det är bara av estetisk betydelse rent praktiskt. Det här är ett exemplar som skulle prestera utmärkt på skjutbanan. Ett vapen som är riktigt skoj att skjuta med! Nippel och skruvar lossade. 

Tändhattar, kulor, fett och hylsor är lätta att få tag på hos tillbehörshandlarna. 

Överlag ett riktigt fint ex som även gör sig bra som samlarobjekt med gott bestående värde.