Starr Arms Co. Double Action Model 1858 Army Revolver, #15269

Pris:
17 767,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 30/9

NRA: Very Good

Starr Arms Company Model 1858 Army Revolver med serienummer 15269. Tillverkad tidigt 1860-tal av Starr Arms Company i Binghamton eller Yonkers, New York State.

Totalt tillverkades 23 000 exemplar av modellen varav de flesta har militära märkningar. De såldes på kontrakt till United States Ordnance Department dvs Nordstaterna under amerikanska inbördeskriget.

Serienummer 15269 delades med all sannolikhet ut till 19th Pennsylvania Cavalry Regiment under inbördeskriget. Den befinner sig i ett stort spann av Starr Model 1858 Army som hamnade där, 15064 - 15781.

Detta kavalleriregemente deltog i följande stridigheter under inbördeskriget;

-Battle of Okolona 1864
-Battle of Brices Cross Roads 1864
-Battle of Byram's Ford 1864
-Battle of Nashville 1864

Regementet förlorade 15 man under stridigheterna samt förlorade 3 officerare och 109 man till sjukdom. Regemntet upplöstes den 14:e maj år 1866.

En slaglåsrevolver av brytmodell med väldigt säregen konstruktion. Trumaxeln är integrerad i Trumman. Pipans längd är 6" och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Hanen spänns genom att man drar i avtryckaren. En bakre avtryckare som knappt syns, används för att avfyra revolvern. Det finns en omställare på den främre avtryckaren som används för att växla mellan single och double action.

Den tredje vanligaste revolvern under amerikanska inbördeskriget och en viktig del av en riktig Civil War vapensamling.

Blånerad med flamhärdad laddarm, avtryckare och hane. Kolvträ i ett stycke av oljad amerikansk valnöt.

Exemplaret har 5% blånering bevarad, i skyddade skrymslen. Fläckvis små partier med ytlig pitting, se bilder. Revolvern är generellt välbevarad med skarpa kanter överlag. Kolvträet har några små hack indertill, annars välbevarat med fina märkningar. Den ena stämpeln, på höger sida, "CSL" är med all sannolikhet Charles S. Lowell, en Major från nordstaterna som inspekterade Colt Model 1860 och Starr Model 1858 Army .44" mellan åren 1858-61. Den andra verkar, på vänster sida av kolven, ser ut att vara GFC. Det är en okänd person.

Nummerriktigt exemplar där några av de mindre delarna invärtes, som är serienummermärkta medföljer i påse vid sidan av. De sparas för att de är märkta med serienummer men de går inte att använda med revolvern då de är utslitna. Mekaniskt genomången revolver som fungerar som den ska idag. Nya nipplar av god kvalitet. De är tillverkade efter original förlaga. God spänst i samtliga fjädrar. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm. Loppet är riktigt fint. Blankt med skarpa bommar. Loppet är lite urbrotschat längst fram, sannolikt för att ta bort någon tidigare skada. Det fungerar som bra som det är men det är därför det ser lite tunnt ut längst fram.

Ett bra exemplar för samlare eller skytt.