Starr Arms Co. Single Action Model 1863 Army Revolver, #29545

Ord. pris: 
20 500 kr
Rea:
16 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
3 600 kr (18%)
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Good

Starr Arms Co. Single Action Model 1863 Army Model Revolver med serienummer 29545. 32 000 exemplar tillverkades mellan åren 1863-65 i Yonkers, New York.

25 000 exemplar köptes in via kontrakt av nordstaterna för att användas av kavalleriet. En av de tre stora leverantörerna av revolvrar till kavalleriet under Civil War. Modellen var en billigare och bättre fungerande uppgradering av Model 1858. Serienumren fortsatte från tillverkningen av Model 1858, vilket placerar exemplaret som tillverkad sannolikt 1863.

Kaliber 44". Piplängd 8", trumma för sex skott. Single-action.

Blånerad. Flamhärdad laddarm och hane. Kolvträ av ett stycke oljad valnöt.

Märkt med tillverkarens namn på vänster sida av stommen och patent-innehavare med datum på höger sida av stommen. Märkt med serienummer på de flesta större delar. Exemplaret är nummerriktigt, med en felstansning på trumman. Exemplaret anses nummerriktigt. Militära kontrollbokstäver syns på de flesta av revolverns ingående delar samt en delvis synlig kartusch på vänster sida av kolvträet.

Jämnt fördelad ytlig patina i form av chokladbrun nålstickspitting. Välbevarade skarpa kanter överlag, med "frostiga" ytor. Välhållet kolvträ med vissa mindre flisor förlorade i den nedre periferin.

Mekaniskt välfungerande matning med korrekt timing. I helspänn kan trumman röra sig något i rotationsriktningen i ett mindre radiellt spel finns. Modellen har inte en separat axel för trumman vars främre ände isället är konformad och svarar mot ett urtag i stommens överdel. Detta urtag behöver fyllas i och bearbetas för att komma tillrätta med glappet. Det är inte extremt på något sätt, och revolvern fungerar som den ska ändå. Spel mellan trumma och pipa är 0,35 mm. Loppet är långt bättre än vad man kan ledas att tro av den något patinerade utsidan. Djup, skarp räffling mestadels blank med spridda partier av mycket ytlig pitting. Trumman har fina kammare utan pitting. Äldre nipplar i gott skick, möjligen de ursprungliga.

Det finaste med den här revolvern är dess orörda och patinerade skick i sig. Ett föremål som sannolikt deltagit och kommit till sin rätt i det amerikanska inbördeskriget. Det har förskonats från moderna tiders hårda putsande och meckande.

Modellen tillverkades i förhållandevis stor upplaga och många är bevarade till våra dagar. Det är därför en lämplig modell att använda för skytte idag. Med lite mindre åtgärder är detta ett utmärkt val för skytten, som vill prova något annat än Colt och Remington på dagens skjutbanor.