Starr Arms Co. Single Action Model 1863 Army Revolver, #49023

Pris:
14 732,14 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för L-E. D. 6/7 -21

Publicerad 19/2 -21

NRA: Good

Starr Arms Company Single Action Army Model Revolver med serienummer 49023. Tillverkad uppskattningsvis år 1864 av Starr Arms Company i Binghamton/Yonkers, Delstaten New York. 

Kaliber .44", pipans längd 8". Trumma för sex skott, avfyras single-action.

Model 1863 var ersättaren till Model 1858. Billigare att producera och mindre benägen att strula i stridens hetta, blev den populär bland såväl officer som soldat och var i slutet på kriget den tredje vanligaste revolvern i kavalleriets arsenal av enhandsvapen. 32 000 exemplar tillverkade, 25 000 gick direkt till armén på kontrakt och bär sådana märkningar. Övriga 7 000 såldes på den civila markaden, och många av dessa hittade också snabbt till slagfälten. 

Exemplaret i fråga, nummer 49023 är en av de 7000 utan militära symboler. Den har sett sin beskärda del av stridigheter med tre trovärdiga dåtida kill notches, en tradition att göra ett hack i kolven för varje liv revolvern krävt. Utformningen på hacken är exakt samma i storlek och utformning som vi sett många gånger tidigare och är troligtvis från tiden.

Modellen såldes blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvträ av oljad valnöt. Stort bladkorn av stål, på laxfot. Exemplaret har ingen ursprunglig finish bevarad. Kolvträet har fått en bevarande linolja pålagd, en tradition som var mer vanlig under första halvan av 1900 talet. Det får en att komma ihåg hur länge vi har samlat på dessa revolvrar. Exemplaret har varit ett samlarobjekt i generationer!

Mekaniskt felfri. Fin gång i matningen, noga genomgången av smed. Skruvar och nipplar lossade. Loppet är fantastiskt, och så mycket bättre än man väntar sig av att se på utsidan! Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,35 mm. Ett exemplar för skytten som gillar äkta Civil War vapen med själ.