Starr Percussion Carbine, #5969

Pris:
31 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Starr Percussion Carbine med serienummer 5969. Tillverkad av Starr Arms Co. i Yonkers, New York ca år 1863.

Slaglåskarbin med 21" lång pipa i kaliber .54". Laddas med papperspatron innehållande krut och kula. Tändhatt på extern nippel.

Idag en relativt ovanlig och eftertraktad modell bland skyttar och samlare av Civil War militaria.

Tillverkades i 20 601 exemplar mellan åren 1862-65. Starr Arms Co. är även kända för Model 1858 Double Action Army, Navy samt Model 1863 Single Action Army revolvrar för kavalleriet. De gick i konkurs år 1867, två år efter inbördeskrigets slut.

Tydliga fina märkningar, välbevarade. Serienummer på höger sida av fallblocket som syns i öppet läge. Kartuscher på vänster sida av kolvhalsen. Denna karbin har med stor sannolikhet varit utdelad till 24th New York Volunteer Cavalry under inbördeskriget med tanke på den inskription som finns bevarad på mässingsbandet runt pipan. "1B N.Y. VET."

Karbinen är kammarladdad och mekanismen öppnas genom att föra ned varbygeln som också utgör manöverhandtag. Därpå faller ett stålblock ned vilket tillåter kammarstycket att vridas bakåt, nedåt och exponera patronläget. Varpå en papperspatron kan föras in i patronläget, som sedan sluts genom att föra tillbaka varbygeln/manöverhandtaget. Sedan är det bara att montera tändhatt på nippeln, dra hanen till helspänn och avfyra med avtryckaren.

Militära utprovningstester under inbördeskriget konstaterade att detta vapensystem till och med presterade bättre än den så välkända, omtyckta Sharp's Carbine.

Oljad valnötskolv, öppenporig. Pipa med riktmedel av stål, blånerad. Stomme och lås av stål, flamhärdade. Bakkappa och band av mässing.

Mekaniskt utmärkt skick. Nippel och skruvar ej lossade. Mekanismen fungerar som den ska. Fin nippel och till synes fint skick på den patronlägestätande konan. Ett ytterst litet spel finns i kammarstycket mot pipans bakre ände med mekanismen i låst läge. Mycket fin passform trä-stål. God fjäderspänst. Loppet är närmast perfekt och spegelblankt.

Ett härligt samlarobjekt med snyggt patinerat utseende och orörd känsla. Skulle vara en fantastisk shooter av allt att döma, efter en service och tillbörlig översyn.