Starr Percussion Carbine, #7148

Pris:
25 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Starr Percussion Carbine med serienummer 7148. Tillverkad av Starr Arms Co. i Yonkers, New York ca år 1863.

Slaglåskarbin med 21" lång pipa i kaliber .54". Laddas med papperspatron innehållande krut och kula. Tändhatt på extern nippel.

Idag en relativt ovanlig och eftertraktad modell bland skyttar och samlare av Civil War militaria.

Tillverkades i 20 601 exemplar mellan åren 1862-65. Starr Arms Co. är även kända för Model 1858 Double Action Army, Navy samt Model 1863 Single Action Army revolvrar för kavalleriet. De gick i konkurs år 1867, två år efter inbördeskrigets slut.

Tydliga fina märkningar, välbevarade. Serienummer på höger sida av fallblocket som syns i öppet läge. Eventuella militära märkningar syns ej längre på detta exemplar, men den har med god sannolikhet använts i fält i amerikanska inbördeskriget. Äldre tiders samlare har lagt på ett rejält lager linolja för att bevara utseendet på den urspungliga krigstida patinan för eftervärlden.

Karbinen är kammarladdad och mekanismen öppnas genom att föra ned varbygeln som också utgör manöverhandtag. Därpå faller ett stålblock ned vilket tillåter kammarstycket att vridas bakåt, nedåt och exponera patronläget. Varpå en papperspatron kan föras in i patronläget, som sedan sluts genom att föra tillbaka varbygeln/manöverhandtaget. Sedan är det bara att montera tändhatt på nippeln, dra hanen till helspänn och avfyra med avtryckaren.

Militära utprovningstester under inbördeskriget konstaterade att detta vapensystem till och med presterade bättre än den så välkända, omtyckta Sharp's Carbine.

Oljad valnötskolv, öppenporig. Pipa med riktmedel av stål, blånerad. Stomme och lås av stål, flamhärdade. Bakkappa och band av mässing.

Mekaniskt gott skick. Nippel och skruvar lossade. Mekanismen fungerar som den ska. Fin nippel och till synes helt ok skick på den patronlägestätande konan. Ett litet spel finns i kammarstycket mot pipans bakre ände med mekanismen i låst läge. Bra passform trä-stål. God fjäderspänst. Loppet är fint med god genomgående räffling men har ytilg, jämnt fördelad frostighet i räffelbottnarna.

Onekligen ett samlarobjekt på grund av hur eftertraktad modell det rör sig om. Skulle av allt att döma fungera väl som shooter. Dessa dyker inte upp allt för ofta i rimligt bra skick. Har du väntat på modellen så kan det vara läge att slå till.