U.S. Model 1819 Flintlock Pistol

Pris:
16 071,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad 8/7 PC

NRA: Good

Model 1819 Flintlock Pistol. Tillverkad av Simeon North i Middletown, Connecticut mellan år 1819-23. Ca 20 400 exemplar tillverkade. 

Kaliber .54". Slätborrad. Fintlåsmekanism. Mynningsladdad. Enkelskott. Piplängd 10", totallängd ca 15.5". Original Flintlåsutförande.

Utmärkande drag är att samtliga fattningar är av stål, brunerade samt att det finns en säkring för hanen, något som är typiskt för amerikanska militärvapen från denna tidiga period.

Modellen introducerar även den fasta laddstocken av stål som hålls fast i vapnet med en bygel. De tidigare modellerna typ 1816 har laddstock av hickory och är lösa, hålls endast fast med friktion. Detta var en ganska stor teknisk förbättring tyckte man då. Fängpannan är av mässing. 

Exemplaret märkt med S. NORTH över örn motiv med bokstäverna U och S på vardera sida motivet samt texten MIDLTNCONN. under motivet. Det ska finnas ett år av tillverkning längre bak på låset men det syns inte längre. Pipan märkt J/P/US vilket är provtryckningsstämplar. Vänster sida kolvträet har en tydlig slutinspektions kartuch. 

Mekaniskt utmärkt skick. Skruvar är lossade och infettade. Distinkta upphak och bra avtryck. En rejäl militärpistol av god kvalitet. Tyvärr finns två sprickor i kolven men det är inget som påverkar funktionen eller säkerheten på denna modell. Ett välanvänt exemplar som har mycket kvar att ge för den som är intresserad av att skjuta med lite tidigare amerikanska enhandsvapen. Loppet har givetvis sina spår av användning men inte någon djup gravrost. Intressant som samlarföremål för att ha och jämföra sina Civil-War vapen med eller varför inte börja med amerikanskt flintlås-skytte på helgerna?