U.S. Model 1836 Flintlock Pistol

Pris:
22 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

U.S. Model 1836 Flintlock Pistol, tillverkad år 1838 av Asa Waters i Milbury Massachusetts. 

20 000 exemplar tillverkade med denna exakta märkning, mellan 1837 till 1843. Den här modellen tillverkades av flera fabrikanter i totalt ca 41 000 exemplar och var den sista officiella pistolen att tillverkas med flintlås för United States Ordnance Department. Anses av amerikanska samlare vara den mest estetiskt tilltalande och mest välfungerande flintlåspistolen av dem alla. 

Kaliber .54", slätborrat. Pipans längd är 8.5". Total längd 14". 

Detta var standardpistolen utdelad till amerikanska förband under Mexican War ('46 -'48) och användes flitigt även under Civil War ('61-'65) då för det mesta konverterad till slaglås och utdelad till delstatsmiliserna. Den är alltså helt klart relevant för samlaren av Civil War vapen. 

Tydliga märkningar, genomgående. Provtryckningsstämplar på pipan. Inspektörs-initialer på många delar och två tydliga cartoucher på vänster sida av kolvträet. 

Mekaniskt fint skick, genomgången av vapensmed. Alla skruvar lossade och smorda. Två krispiga upphak med god fjäderspänst. Hanen glappar ej utan är helt stum axiellt. Ger god gnistbildning. Loppet har ytlig pitting som inte lät sig fångas på bild så där väldigt bra, men det är helt klart ett bra lopp utan gravrost. Pistolen går sannolikt fint att ta med till skjutbanan för den som så önskar. Svansskruven ej lossad.

Ett komplett och helt exemplar av en av de bästa amerikanska flintlåspistolerna. Tilltalande för samlare som vill komplettera sin revolversamling med föregångaren till alla Colt, Remington och Starr.