U.S. Model 1836 Flintlock Pistol

Pris:
15 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Model 1836 Flintlock Pistol tillverkad av A.H. Waters i Millbury, Massachusetts år 1844.

Exemplaret är fabrikskonverterat till slaglås under 1850-talet.

Pipans längd är 8.5". Kaliber .54". Avsedd för rundkula med fetlapp, mynningsladdad. Laddstaken sitter fastmonterad i pistolen. Järnbeslag och pipa ursprungligen lämnade blanka. Lås och hane ursrungligen flamhärdade. Rejäl kolv av amerikansk valnöt vars kolvknapp har anslutande beslag till varbygelns fästplatta undertill och svansskruven ovantill. Mycket rejäl konstruktion.

Militära kontrollbokstäver på samtliga större delar med två tydliga kartuscher på vänster sida av kolvträet på motsatt sida låset. Joseph Hannis och W.O.J. (okänd). Joseph Hannis (JH) syns tydligt även på pipan under U.S. (United States).

Inga övriga märkningar utom den för år 1844 särskilda forumleringen på låsets adress;
"A. H. WATERS & Co / MILBURY, MASS / 1844". 3000 exemplar uppskattas ha tillverkats med denna formulering, så man kan gott säga att det är en av 3000 stycken likadana. Totalt tillverkades modellen i cirka 41 000 exemplar över alla år och de båda fabrikerna som tillverkade dem.

Det här är den sista officiellt antagna militära pistolen som tillverkades med flintlås i USA. Den anses vara den vackraste och mest rejäla av dem. Den är en vidareutveckling av Model 1826 Flintlock Navy Pistol.

Pipan är i mycket fint skick in och utvändigt med en icke avputsad patina som är brunspräcklig. Slät och fin med skarpa kanter. Loppet mycket finare än man kan ledas att tro med ytterst lite korrosionspåverkan. Enstaka tidsenliga hanteringsmärken pryder den naturligt slitna träkolven. Fläckvis frostighet med en chokladbrun patina på alla järnbeslag. Ger ett härligt orört intryck. Bör ej putsas av även om det är lockande då man vet att de levererades blanka.

Noga genomgången och rengjord. Samtliga skruvar lossade och vapnet går lätt att demontera. Nippeln, svansskruven också lossade. Hanen glappar ej sidledes vilket är vanligt förekommande. Mycket god fjäderspänst och krispiga två upphak. Smeden har specialtillverkat och handinpassat de tre huvudsakliga komponenterna som hålls samman av nitar och håller laddstaken fästad vid vapnet. Mycket imponerande resultat med funktion som sannolikt är tightare och mer hållbart än det urspungliga.

Ni hittar ingen amerikansk militärpistol med anor från före och under Civil War som är mer tålig eller redo för skjutbanan än detta exemplar idag. Ett fantastiskt komplement till övrigt Civil War sortiment i garderoben för samlare och skytt. Användes som huvudsakligt vapen i Kriget mot Mexico och senare ofta utdelade till delstatsmiliser under inbördeskriget.