U.S. Model 1836 Flintlock Pistol

Pris:
12 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

U.S. Model 1836 Flintlock Pistol. Tillverkad år 1838 av Asa Waters i Milbury Massachusetts.

Totalt tillverkades denna sista amerikanska militära flintlåspistol i 41 000 exemplar under åren 1836 till 1844.

Versionen med denna formulering på låset, från Asa Waters, gjordes i 20 000 exemplar. Dessa slätborrade militära pistoler med 8.5" pipor i kaliber .54" var standard pistolen i USAs armé under kriget mot Mexico. Den användes i stor utsträckning under det amerikanska inbördeskriget 1861-65 men då konverterad till slaglås, som det exemplar.

Exemplaret bär militära märkningar och kontrollbokstäver. Den har med stor sannolikhet deltagit både i kriget mot Mexico på 1830-talet och även senare under Civil War. Dessa var ofta utdelade till delstatsmiliser under inbördeskriget, då dessa inte fick tillgång de nya moderna revolvrarna som behövdes vid fronten av de reguljära styrkorna.

U.S. Model 1836 anses vara den mest robusta och bästa flintlåspistolen som tillverkades för militärt bruk. Lås och hane var ursprungligen flamhärdade och kolvträet av valnöt hölls på plats mot den blanka pipan med ett blankt järnbeslag som är sammansatt i ett stycke med beslaget som håller låset.

Total längd 14".

Intressant med detta just detta exemplar är att hanen är relativt fint utsmyckad. Den har varit blånerad från början och har ett rikligt mönster för att vara monterad på en militärpistol. Detta tyder på att konverteringen skötts av ett företag som haft för avsikt att sälja pistolen civilt efter att den tagit ur bruk av armén. Många konverteringar utfördes på uppdrag av militären men då brukar de ha enklast möjliga utformning med nippel monterad direkt ovanpå pipan.

Överlag har pistolen välbevarade ytor och skarpa kanter. Kolvträet har viss sprickbildning och mindre märken här och var. Laddstaken sitter något löst fast mot pistolen men infästningen mot pipan är i gott skick. Ett trevligt exemplar för samlare eller skytt. God spänst i slagfjädern. Distinkta upphak. Nippel lossad men ej svansskruv. Loppet är fint.