U.S. Model 1842 Percussion Pistol

Ord. pris: 
13 900 kr
Rea:
9 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
4 000 kr (29%)
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Good

U.S. Model 1842 Percussion Pistol, tillverkad år 1850 av Henry Aston i Middletown, Connecticut.

Militär slaglåspistol i kaliber .54, slätborrad. Mynningsladdad med laddstake fäst vid pipan.
Pipans längd är 8.5". Total längd cirka 14".

Pistolen är en av de 24 000 exemplar tillverkade av Henry Astons fabrik i Connecticut, levererade till United States Ordnance Department.

Med tillverkningsår 1850 har man här en amerikansk militärpistol som mycket väl kan ha deltagit i de många mindre konflikter som rasade mellan USA och olika indianstammar under perioden mellan kriget mot Mexico och inbördeskriget. Många av dessa pistoler var helt och fullt fortfarande i bruk under inbördeskriget också men då ofta förpassade till delstatsmiliser som inte fick den senaste och bästa beväpningen. Under amerikanska inbördeskriget kom alla väl fungerande vapen till bruk..

Låset märkt horisonellt framför hanen: "US/H. ASTON" på detta exemplar helt bevarat. Syns endast med starkt släpljus i rätt vinkel, syns ej i bild. Bakom hanen vertikalt märkt "MIDDTN / CONN. /1850" delvis bevarat på detta exemplar.

Svansskruvens ovansida märkt med delvis bevarat datum, "1850" vilket är tillverkningsdatum.

Pipan märkt US / JH / P

"US" står för United States. "JH" är initialierna på den som hade huvudansvaret för inspektionen av vapnet, Joseph Hannis. "P" är hans okände medhjälpare, liksom "W" som syns på flera mässingsdetaljer.

Pistolen har ett kolvträ av oljad amerikansk valnöt. Pipan, övriga ståldetaljer och mässingsbeslagen lämnades urspungligen blanka. Avtryckaren var blånerad.

Kolvträet är nedslipat och övriga detaljer putsade. Slipningen har tagit bort all patina och hanteringsmärken från träet samt Joseph Hannis kartusch från vänstersida av träet på motsatt sida av låset. Detta kan tyckas vara synd, men den gör i alla fall idag ett snyggt intryck.

Pistolen är genomgången av oss och alla skruvar, nippel och svanskruv är lossade. Alla fjädrar har god spänst och hanen har inget glapp. Bitarna som håller laddarmen på plats mot pipan är sannolikt nytillverkade då de har mycket skarpa kanter, detta har inte vi gjort men de fungerar helt ok och laddarmen sitter väl fästad. Hel- och halvspänn är stabilt med krispiga upphak. Loppet har ytlig pitting som löper jämnt fördelad över den främre halvan. Den bakre halvan är mestadels slät och blank. Ingen gravrost att tala om. Den här pistolen är i mycket gott funktionsdugligt skick. Väl lämpad som både samlarobjekt och kompis på skjutbanan.