W. W. Marston Pocket Model Revolver, #1185

Ord. pris: 
12 500 kr
Rea:
11 159,82 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
1 340,18 kr (11%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Prissänkt 1500:- 14/7 -21

Publicerad 11/10 -20

NRA: Very Good

W. W. Marston Pocket Model Revolver med serienummer 1158. Tillverkad under sent 1850-tal.

Piplängd 4.5", trumma för fem skott i kaliber .31". En konventionell single-action revolver och tidig utmanare till Samuel Colt. Produktionen startade när Colt's revolverpatent gick ut år 1857. 

Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvsidor av fernissad valnöt. Trumman är rund och saknar trumscen. Pipan är märkt med texten "THE UNION/ARMS CO."

Stommens serienummer är snedstansat och därför är endast första halvan bevarat på stommen, #11, resten av serienumret är synligt på samtliga delar utom plungen som har nummer #87. Alla andra delar märkta #85. Detta gör att revolven kan kallas nummerriktig sånär som på plungen. Stommen har nummer #23 stansat innanför vänster kolvsida men det verkar vara en intern fabriksmärkning, likaså flertalet siffran 1 som syns här och var. 

Exemplarets utförande avslöjar att det är en Second Type vilka återfinns i serienummerspann 1050-1500. Därför kan man vara säker på att detta är serienummer #1185. 

Exemplaret har cirka 15% blånering kvar överlag. Fina ytor utan slagmärken. Varbygeln har cirka 30% försilvring kvar. Jag kan inte se någon flamhärdningskulör på laddarm eller hane. Vänster kolvsida har en gammal limmad sprick som sitter ihop bra. 

Revolvern fungerar ganska bra mekaniskt men helspänn är lite knixigt. Det här är inte ett exemplar för skytten utan endast för samlare. Det finns inga som helst reservdelar. Om man vill skjuta med kaliber .31 ska man kika på Colt eller Remington. Den här revolvern har lossade skruvar och nipplar och går att provskjuta. Loppet är ganska bra med tydlig genomgående räffling. Spel mellan trumma pipa ligger på 0,20 - 0,25 mm. Behöver lite kärlek för att bli riktigt funktionssäker. Men som sagt, satsa på något annat om du vill ha en shooter. Det här är för avancerade samlare av Civil-War vapen. 

Intressant revolver för den som vill krydda/utöka samlingen med något annat än Colt/Remington/Starr/Rogers&Spencer. Den här revolvern tillverkades i 13 000 exemplar i sju utföranden och är mycket samlarvärdig i sig.