Whitney 1841 U.S. Percussion Rifle

Pris:
19 000 kr
Inkl. 12% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Good

Prissänkt 3000:- 25/11 -20

Publicerad 2/10 -19


Whitney 1841 U.S. Percussion Rifle. Tillverkad år 1855 i New Haven, Connecticut. 

Modellen även känd som "Mississippi Rifle" efter att ett regemente från Mississippi under ledning av Jefferson Davis under kriget mot Mexico rönt stora framgångar. 

Pipans längd är 33" och kalibern är .54". Avsedd för kulor av Minié -typ. 1855 var sista året de tillverkades. De tillverkades på kontrakt av många olika fabrikanter under tiden '41-'55 och Whitney fick fyra kontrakt på sammanlagt 26500 stycken. 

Det här är alltså ett militärt exemplar som med stor sannolikhet deltagit under amerikanska inbördeskriget. Modellen ansågs av amerikanarna vara en av de finaste slaglåsgevären för militärt bruk när det var modernt.

Ursprungligen var pipan brunerad och mässingdetaljerna högblanka. Kolven är av oljad valnöt. Skruvar och infästningar för vapenrem var från början blånerade, blanka. 

Av den ursprungliga finishen finns inte mycket kvar och pipan har en lätt brun ton med inslag av ytlig frostighet. 

Mekaniskt utmärkt skick, allting lossat och infettat, se bilder. Loppet är frostigt men inte i dåligt skick på något sätt. Vi vill kalla det för ett fint shooter exemplar. Kul för den som vill skjuta ikonisk infanteribössa från amerikanska inbördeskriget. Utmärkt att komplettera revolversamlingen med. 

Alla ursprungliga detaljer finns kvar och är intakta sånär som på innehållet i kolvens förvaringsutrymme.