Whitney Navy Model Revolver, #17913

Pris:
20 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Whitney Navy Model Revolver med serienummer 17913. Tillverkad under tidigt 1860-tal av E. Whitney i New Haven, Connecticut.

Piplängd 7-3/4", trumman rymmer sex skott i kaliber .36".

En revolver tillverkad inför det amerikanska inbördeskriget i många olika versioner. Total produktionsvolym på ca 33000 exemplar varav de allra felsta av den här andra modellen. Den första modellen är mycket sällsynt idag.

En lika stor men något nättare revolver jämfört med New Model Navy från Remington.

Från början blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Varbygel av försilvrad mässing. Kolvsidor av fernissad valnöt.

Märkt med tvåradig pipadress. Flertalet militära kontrollbokstäver och spår efter kontrollbokstäver, "B" syn på de flesta större delar av revolvern. Kolvsidorna är utbytta och av senare tillverkning. Den vänstra kolvsidan lär ha haft en kartusch av slutinspektören. Märkt med samma serienummer på alla så märkta delar, utom kolvsidorna.

Mekaniskt fungerar revolvern precis som den ska med god fjäderspänst och krispiga upphak. Fin linjering kammare lopp och äldre originalnipplar i skick för provskjutning. För regelbundet skytte rekommenderas lossning och montering av nytillverkade nipplar. Spelet mellan trumma är 0,6 mm vilket är något stort för skytte. Loppet har fin genomgående räffling med jämnt fördelad ytlig patina. En bra revolver för både samlare och skytt.

För den som önskar ha revolvern som en shooter kan vi ombesörja åtgärder av ovanstående mekaniska defekter. (Spel mellan trumma och pipa stort, behov av nya nipplar)