Whitney Navy Model Revolver, #21254

Pris:
22 321,43 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 14/10 -19

NRA: Very Good

Whitney Navy Model Revolver med serienummer 21254. Tillverkad kring år 1860 av Whitneyville Armory i New Haven, Connecticut.

En av de tidigaste stora revolvrarna som producerades i stor upplaga förutom de från Samuel Colt. Den här modellen tillverkades i alla varianter i totalt cirka 33 000 exemplar från sent 1850-tal till tidigt 1860-tal. I princip alla användes flitigt under stora delar av inbördeskriget. Därför är många exemplar väldigt hårt åtgångna och många har gått förlorade jämfört med de något senare konstruktionerna typ Remington New Model Army från 1863 etc. 

Detta ovanligt välbevarade exemplar är av typen Second Model, 4th Type. 

Det är en av de sista varianterna och bör således ha varit tillverkad kring år 1860. Den har alla de mekaniska och konstruktionsmässiga förbättringarna som utvecklades utom den större varbygeln (5th type) och den grövre räfflingen (6th type).

Piplängden är 7.75" vilket är något längre än det standardmässiga 7.5". Det är normalt och vi har sett det förut. Det sägs att de revolvrarna som avviker från 7.5" skall vara mer värda men när det är så lite känns det inte som det. Trumman rymmer sex skott i kaliber .36".

Trumaxeln kan dras ut efter att en vinskruv på vänster sida av stommen vridits 180 grader. Därefter är trumman fri att plockas ut åt höger sida. Nästan lika smidigt som på den senare Remington. Mycket likt Rogers & Spencer, men den saknar vingmutter och har istället vanlig kilskruv.

Exemplaret har en orörd, vackert patinerad yta som ger ett väldigt genuint intryck. Det är först när man gett revolvern en andra titt som man inser vilket bra skick den är i. Många ex blir lite lagom avputsade under åren men inte den här!

Skarpa kanter och släta ytor överlag, med ytterst få slagmärken. Pipan märkt "E WHITNEY / N HAVEN) vilket är standard på Second Model.
Trumman bör det senare utförandet av trumscen vilket inbegriper namnet Whitneyville. Det brukar sällan vara läsbart och ingen annan del av trumscenen brukar heller synas. Här har vi ett ex med ca 70% kvarstående trumscen och en tydlig "WHITNEYVILLE" text lätt läsbar. 

Inga övriga märkningar utom serienummer. Exemplaret är fullkomligt nummerriktigt med enstaka fabriksfelstansning. Detta är inte ovanligt. En arbetare har råkat slå in en sexa istället för en femma. 

Mekaniskt fantastiskt skick. Mycket tight revolver med krispig matning och absolut helt stumt helspänn. Spel mellan trumma och pipa är 0,10 mm och nej vi har inte behövt backa den. Ej slitna ex är så tighta. Det finns handlare som påstår annat men här är beviset att så inte är fallet. 
Den här revolvern är hårdtryckt, vilket de gärna är om de inte är slitna eller mekade med. Mycket fina originalnipplar. Alla skruvar och nipplar lossade och infettade.
Loppet är fint och ljust med tydlig genomgående räffling. Se bilder.

En mycket lyxig shooter som är mycket mer ovanlig på banan än Rem. NMA. Även ett mycket värdigt samlarex.