Whitney Navy Model Revolver, #28589

Pris:
27 500 kr
Inkl. 0% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
20230803

NRA: Very Good

Whitney Navy Model Revolver med serienummer 28589. Tillverkad i början av 1860-talet av E Whitney i New Haven, Connecticut.

Pipans längd detta exemplar är 7.5" och trumman rymmer sex skott i kaliber .36". Single-action.

Tvåradig pipadress, väl synlig. Trumman har en fragmentarisk trumscen som kan ses i vissa ljusvinklar. Dessa revolvrar hade en mycket grund applicering av trumscenen från början. Samma serienummer på alla så märkta delar, utom trumman som har ett delvis läsbart serienummer i matarkransen. Inspektionsinitialer från fabriken är även synliga på många delar.

Av den ursprungliga finishen är det framförallt pipan som behåller mest. Cirka hälften av blåneringen finns kvar, blandad med naturlig chokladbrun patina. Överlag är revolvern fin med få slag och hanteringsmärken, skarpa kanter och släta ytor. Trumman har en olikfärgad främre halva. Min teori är att bakre halvan har tvättat med mycket starkt rengöringsmedel vid något tillfälle, möjligen för att komma åt att lossa de då sannolikt fastrostade nipplarna bättre. Nya nipplar sitter monterade och färdiga för skjutbanan.

Mekaniskt fungerar revolvern som den ska och den är helt genomgången. Låser upp till närapå helt stumt i helspänn. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,10 mm vilket är mycket tight. Inget sitter fastrostat, revolvern kan lätt demonteras i sina beståndsdelar för rengöring efter eventuellt skytte.

En fin Whitney Navy som är iordninggjord för modernt skytte. Nummerriktig utom trumman, som är ett bra exemplar från annan revolver, även den original givetvis.